Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecká rozviedka: Medzi utečencami sú radikáli z IS, pripravení na boj a plánujú útoky

Bojovníci IS
Bojovníci IS (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Niektorí imigranti prichádzajúci do Európy sú podľa šéfa nemeckej kontrarozviedky Hansa-Georga Maassena radikáli z takzvaného Islamského štátu plánujúci útoky. Príliv utečencov ale nie je extrémistami na tento účel zneužívaný systematicky, povedal predseda Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV) podľa rakúskej agentúry APA počas svojej štvrtkovej návštevy Viedne.

Teroristi z Islamského štátu zverejnili VIDEO, z ktorého tuhne krv v žilách: Slovensku vyhlásili vojnu!

Maassen pripustil, že 70 až 80 percent migrantov tvoria mladí muži vo veku od 16 do 35 rokov. Títo muži pochádzajúci prevažne zo Sýrie a Iraku prišli do styku s vojnou, niektorí majú vojnovú skúsenosť, niektorí bojovali za IS a niektorí majú príkaz k boju, varoval Maassen.

"To je moment, ktorý nám robí starosti a na ktorý si dávame pozor," povedal šéf BfV. Migračné toky však podľa neho nie sú cielene využívané na pašovanie teroristov.

Massen vyhlásil, že jeho úrad vie o 7900 islamistických radikáloch v Nemecku, ktorí obhajujú násilný džihád. Títo radikáli vraj cielene oslovujú aj utečencov a pokúšajú sa ich získať pre svoju vec. Nebezpečenstvu nárastu počtu islamistov je podľa neho potrebné čeliť integráciou.

"Nemecko a stredná Európa sú v ohnisku záujmu IS," citovala APA Maassena. Každý týždeň dostanú nemecké úrady jednu alebo dve "pomerne konkrétne indície" o možných plánovaných útokoch.

IS je pritom podľa Maassena nebezpečnejší ako Al-Kájda, lebo "máme čo do činenia s profíkmi pripravenými k boju, ktorí vedia zaobchádzať so samopalmi a podobne ako v Paríži môžu zaútočiť na niekoľkých miestach naraz". Nové je tiež to, že aj v Európe sa teraz odohrávajú samovražedné atentáty.

Viac o téme: Islamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu