Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kontroverzná česká kapela spravila veľké faux pas: Spieva o utečencoch a nič o nich nevie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk, SITA/AP)

PRAHA - Úspech kontroverznej plzenskej kapely Ortel, ktorá sa stala v tohtoročnom 50. ročníku ankety Český slávik druhou najpopulárnejšou skupinou, má mnoho kritikov aj zástancov. Vo svojich textoch často vystupuje proti menšinám, ale aj homosexuálom a migrantom. V rozhovore pre český denník Aha! sa však ukázalo, že frontman skupiny Tomáš Ortel vie o problematike utečeneckej krízy naozaj len veľmi málo.

Stačila jedna veta premiérky o utečencoch a stalo sa nemožné: Za deň zmizlo 14 tisíc imigrantov

Niektorí hudobní odborníci už vopred upozorňovali na to, že sa do hlasovania môže premietnuť vlna strachu z islamu a imigrantov. Už vlani kapela poskočila zo 105. miesta na štvrté. V internetových diskusiách má Ortel mnoho priaznivcov rovnako ako odporcov, ktorí odporúčali jeho vyradenie z ankety. Tomáš Ortel označil kritiku kapely za "štvavú kampaň".

Podľa Jozefa Martinka zo servera iReport.cz je jasné, že hlasy Ortel nezískava zásluhou hudobných zručností. "Ich produkcia je podpriemerná, texty Tomáša Ortela na intelektuálnej úrovni dieťaťa. Kapela sa s nimi len trafila do súčasnej nálady v spoločnosti a pracuje s tým najmanipulatívnejším prostriedkom vôbec - strachom," napísal s tým, že Slávik bol tento rok "oslavou náckov v Česku".

Tomáš Ortel, ktorému takto naložili, však ani v rozhovore pre Aha! nepreukázal, že by mal v malíčku vedomosti o spoločenských problémoch, o ktorých spieva. Na otázku, koľko by malo Česko prijať utečencov z nariadenia Únie, odpovedal, že ani len netuší. "Ja sa priamo touto problematikou až tak úplne nezaoberám. Zbieram informácie, presné čísla neviem," vyjadril sa Ortel.

Tomáš Ortel
Zobraziť galériu (2)
Tomáš Ortel  (Zdroj: profimedia.sk)

Lepšie si neviedol ani pri ďalšej otázke, koľko je v Česku zariadení pre zabezpečenie nelegálnych migrantov. "To vážne neviem. Snáď viem, že minimálne dve tu sú určite, ale koľko presne, to vôbec netuším," uviedol spevák, ktorý sa vyhol aj presnej odpovedi na to, aký je rozdiel medzi azylantom, uprchlíkom a utečencom.

Asi najzásadnejšie však vyznieva posledná otázka denníka: "Stretol ste sa osobne s nejakým utečencom? Nechystáte sa na návštevu zariadení pre utečencov?" "Máme to v pláne na budúci rok v januári, pozrieť sa do nejakého toho tábora. Chceme sa na vlastné oči presvedčiť. Keď už chceme o niečom spievať, bolo by dobré, aby sme o tom tiež vedeli. Tam chceme ísť ako kapela, normálne sa pozrieť, ako to tam funguje. Bude to návšteva, aby sme vedeli, o čom chceme tú ďalšiu skladbu dať," dodal Ortel.

Viac o téme: UtečenciOrtelČeský Slávik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu