Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Migračná kríza v Európe trhá rekordy: Počet utečencov v Nemecku dnes prekročil milión!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Hranicu jedného milióna dosiahol tri týždne pred koncom roka počet utečencov, ktorí tento rok prišli do Nemecka. Toľko žiadateľov o azyl bolo k dnešnému dňu zaevidovaných systémom prvej registrácie EASY a potom pridelené jednotlivým spolkovým krajinám, informovala dnes bavorská ministerka sociálnych vecí Emilia Müllerová. Za celý minulý rok nemecké úrady zaregistrovali 238.676 utečencov.

Len v novembri bolo v Nemecku novo zaregistrovaných viac ako 200.000 uchádzačov o azyl. Ich príliv tak podľa ministerky predčil všetky prognózy.

Spolková vláda tento rok pôvodne očakávala príchod približne 800.000 utečencov, ale niektorí politici už pred časom odhadovali, že bude prekonaná miliónová hranica.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière už v pondelok podotkol, že pôvodne odhadovaný počet imigrantov bol prekročený "kvôli obzvlášť rastúcim číslam od polovice augusta".

V pondelok pritom ešte spolkové ministerstvo vnútra hovorilo o viac než 964.000 nových migrantov od začiatku tohto roka. Počas novembra potom úrady zaregistrovali rekordných 206.101 žiadateľov o azyl.

Odborníci sa podľa agentúry DPA sporia, ako presná sú čísla uvádzané systémom EASY. Niektorí experti tvrdia, že skutočné počty sú ešte vyššie, pretože kvôli preťaženosti úradov môže trvať týždne, než je utečenec registrovaný. Iní sa naopak domnievajú, že v skutočnosti je číslo nižšie, pretože sa stáva, že migranti sú registrovaní viackrát.

Müllerová dnes zopakovala požiadavku svojej strany, bavorskej Kresťansko únie (CSU), aby si Nemecko stanovilo limit pre prijímanie utečencov v budúcom roku. "Potrebujeme teraz naliehavejšie ako inokedy hornú hranicu pre prijímanie utečencov, pretože Nemecko nemôže tieto príchody trvale brať na svoje plecia," vyhlásila ministerka.

Nemecko je hlavnou cieľovou krajinou pre utečencov, ktorí teraz v nebývalom množstve prichádzajú do Európskej únie predovšetkým z Blízkeho východu a severnej Afriky.

Najhlasnejším zástancom pomoci utečencom je kancelárka Angela Merkelová, ktorá za to žne kritiku. Nemecké úrady koncom augusta prestali voči utečencom zo Sýrie uplatňovať spoločnú európsku azylovú politiku a prestali ich vracať do krajín, v ktorých prvý raz vstúpili na územie EÚ. Začiatkom novembra ale Nemecko oznámilo, že sýrskych utecencov začne opäť vracať.

Viac o téme: NemeckoBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu