Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemecko vyhlásilo vojnu Daeš: Do operácie v Sýrii vyšle 1200 vojakov, lietadlá a námorníctvo

Vojaci Ozbrojených síl Spolkovej republiky Nemecko (Bundeswehr) Zobraziť galériu (7)
Vojaci Ozbrojených síl Spolkovej republiky Nemecko (Bundeswehr) (Zdroj: flickr.com)

BERLÍN – Poslanci Spolkového snemu (Bundestag) schválili dnes účasť nemeckých ozbrojených síl na vojenskej operácii západnej koalície voči Daeš (Islamskému štátu) v Sýrii. Koaličná vláda navrhla, aby Nemecko poskytlo na podporu boja proti Daeš maximálne 1200 vojakov, šesť prieskumných lietadiel Tornado, jedno tankovacie lietadlo, satelitnú techniku a fregatu. Kabinet odobril mandát v utorok na osobitnom zasadnutí, prvé čítanie v Spolkovom sneme sa konalo v stredu.

Nemecko pošle budúci rok 1200 vojakov, lietadlá a vojnovú loď do boja proti teroristickej organizácii Daeš v Iraku a Sýrii. Nasadenie armády dnes veľkou väčšinou schválil Spolkový snem, hoci opozícia vyslanie vojakov kritizovala. Podľa vládnych poslancov je vojenský zásah proti Daeš nutný pre zaistenie bezpečnosti Európy.
 
Prieskumné lietadlá Tornado
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: flickr.com)

Nemecké jednotky by sa nemali priamo podieľať na bojových operáciách, ale mali by poskytovať podporu ostatným krajinám bojujúcim proti Daeš. Z tureckej základne Incirlik by malo lietať šesť lietadiel typu Tornado na prieskumné lety a jedno tankovacie lietadlo by malo zabezpečovať palivo pre bombardéry ostatných krajín. Vojenská fregata Augsburg by mala asistovať francúzskej lietadlovej lodi Charles de Gaulle.

Prieskumné lietadlá Tornado
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: flickr.com)
 

Stav letectva je neuspokojivý, pozemné jednotky nenasadia

Agentúra DPA s odkazom na správu ministerstva obrany však poukázala na problém, že viac ako polovica lietadiel typu Tornado nie je vhodná na použitie v dôsledku nedostatku náhradných dielov. Nemecké letectvo má k dispozícii 93 týchto lietadiel ale iba 66 strojov je funkčných a dokonca iba 29 akcieschopných. Pritom ešte minulý rok bolo možných použiť 38 strojov. Vek Tornad sa pohybuje od 23 do 34 rokov a sú považované za zastarané. O zlom stave nemeckého letectva sa rozhoreli diskusie už v minulom roku a viedli k plánom na obnovu. "Situácia je stále neuspokojivá," povedal šéf Bundeswehru Volker Wiecker.
 
Pozemné jednotky Nemecko do boja proti Daeš nenasadí a ani v budúcnosti by sa na tom nemalo nič zmeniť. "V žiadnom prípade do Sýrie nepošleme nemeckých vojakov ako pozemné sily," povedal po hlasovaní šéf poslancov sociálnej demokracie (SPD) Thomas Oppermann. Podľa neho by to bol zlý signál, Nemecko sa nechce púšťať do žiadneho "vojenského dobrodružstva".
 
Prieskumné lietadlá Tornado
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: flickr.com)
 
Vojenská operácia je obmedzená na jeden rok, v prípade potreby ju ale môže Spolkový snem predĺžiť. Náklady na prvý rok misie by mali byť zhruba 134 miliónov eur. Pre vyslanie vojakov dnes hlasovalo 445 poslancov vládnej konzervatívnej únie CDU / CSU a SPD, proti bolo 146 zástupcov opozičnej Ľavice a Zelených.
 
Nemecké loďstvo (fregata)
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: flickr.com)

Európske krajiny musia prevziať zodpovednosť

"Po desiatky rokov sme ponechávali Blízky východ Spojeným štátom, v posledných rokoch sme ho nechávali jemu samému. Výsledkom sú státisíce mŕtvych," povedal pri prerokúvaní vojenskej misie predseda zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen. "Útoky v Paríži nás Európanov donútili priznať si, že tento región neleží v susedstve Ameriky, ale v susedstve našom. Vojna v Sýrii tak ohrozuje našu bezpečnosť," dodal.
 
Nemecké loďstvo (fregata)
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: flickr.com)
 
Ak chcú európske krajiny zabezpečiť ochranu svojich občanov pred terorizmom, musia podľa Röttgena prevziať zodpovednosť a začať sa na Blízkom východe angažovať. Vojenský zásah musí byť podľa tohto poslanca Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej súčasťou širšej stratégie, kedy sa zároveň s bojom proti Daeš bude hľadať politické riešenie, ktoré by umožnilo ukončiť občiansku vojnu v Sýrii.
 
Vládni poslanci tiež zdôrazňovali, že Nemecko musí ukázať solidaritu s Francúzskom po novembrových atentátoch v Paríži. "Keby sa Nemecko zdráhalo pomôcť, bolo by potom ešte ťažšie žiadať po komkoľvek v Európskej únii solidaritu. My Nemci nemôžeme byť v tejto situácii zlým príkladom," povedal Rainer Arnold z SPD.
 
Nemecko pošle do boja
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: flickr.com)

Opozícia nie je rozhodnutím nadšená

Opozícia ale dnes varovala, že boj proti Daeš teroristickú hrozbu neodstráni. "Je to lož (tvrdiť), že táto misia oslabí Daeš. Po skúsenostiach z Afganistanu, Iraku a Líbye vieme, že bombardovanie problém s teroristami nevyrieši," povedala predsedníčka poslancov Ľavice Sahra Wagenknechtová.
 
"Eskalácia násilia v Sýrii naopak ohrozí možnosť konania rozhovorov o politickom riešení občianskej vojny," varovala. Zelení kritizovali, že vláda ponechala na prerokovanie vojenskej misie málo času. Kabinet o vyslaní vojakov rozhodol v utorok, poslanci sa záležitosťou zaoberali iba dva dni.

Nemecké prieskumné lietadlá čoskoro dorazia na základňu Incirlik

Na leteckú základňu Incirlik na juhu Turecka čoskoro dorazia nemecké prieskumné lietadlá, ktoré majú podporiť koaličné operácie proti extrémistickej organizácii Daeš. Oznámil to dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu, ktorého citovala agentúra Reuters.
 
Podľa agentúry AP by nemecké stroje Tornado a tankovacie lietadlo mali doraziť na leteckú základňu Incirlik už na budúci týždeň, plne akcieschopné však budú až v januári budúceho roka. Čoskoro by mala do východnej časti Stredozemného mora priplávať aj fregata nemeckého námorníctva, ktorá sa však taktiež nebude aktívne zapájať do bojových operácií.
Viac o téme: NemeckoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu