Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veľká ofenzíva proti Islamskému štátu: Iračania sa chystajú dobyť späť Mosul

Iracké bezpečnostné sily
Iracké bezpečnostné sily (Zdroj: SITA)

MOSUL - Iracké a kurdské vojenské jednotky so silou približne 20.000 až 25.000 mužov pripravujú na opätovné dobytie severoirackého mesta Mosul z rúk bojovníkov Islamského štátu (IS), pravdepodobne v časovom rámci apríla až mája. Informoval o tom vo štvrtok predstaviteľ Centrálneho velenia USA.

Mosul podľa zdroja v súčasnosti ovláda 1000 až 2000 bojovníkov IS. Rozhodnutie o tom, či by na riadenie leteckej podpory pripravovanej operácie bol potrebný priamo v teréne pri Mosule menší počet amerických vojenských poradcov, zatiaľ nepadlo, povedal predstaviteľ skupine novinárov pod podmienkou anonymity. Jeho vyjadrenia priniesla agentúra Reuters.

Mosul, ktorý mal vyše milión obyvateľov, dobyli bojovníci IS v júni minulého roka. Ide o najväčšie mesto v samozvanom kalifáte vyhlásenom touto extrémistickou skupinou na územiach v severnom Iraku a vo východnej Sýrii.

Pre armádu USA je veľmi neobvyklé otvorene informovať o načasovaní pripravovanej ofenzívy, najmä nie pred väčšou skupinou reportérov, konštatuje Reuters. V reakcii na otázku, prečo je výnimkou ofenzíva v Mosule, ktorú Pentagón označil za ústrednú v celkovom ťažení proti IS v Iraku, predstaviteľ Centrálneho velenia povedal, že to odráža sebaistotu Iraku, pretože práve Iračania plán bitky vypracovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu