Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívil Francúzsko: Debatovali aj o vojenských konfliktoch

Si Ťin-pching, Emmanuel Macron a Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Si Ťin-pching, Emmanuel Macron a Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

PARÍŽ - Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok navštívil Francúzsko, kde sa v Elyzejskom paláci v Paríži stretol s prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. Informujú o tom správy z agentúr Reuters a AP.

Stretnutie sa konalo na pozadí narastajúcich obchodných sporov medzi Čínou a Európskou Úniou. Každý z lídrov počas stretnutia sledoval vlastnú agendu, komentuje AP. Von der Leyenová povedala, že EÚ ráta s tým, že Čína zatlačí na Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine.

archívne video

Fico reaguje na vyhlásenie Macrona, ktorý nevylúčil vyslanie vojakov na Ukrajinu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Prezident Si Ťin-pching zohral dôležitú úlohu v deeskalácii nebezpečných jadrových hrozieb zo strany Ruska a som si istá, že prezident Si v tom bude aj naďalej pokračovať," skonštatovala von der Leyenová. Následne dodala, že Čína dokáže zamedziť nezodpovednému šíreniu iránskych rakiet a dronov, pričom spomenula potrebu ukončiť vojenský konflikt medzi Izraelom a radikálnou organizáciou Hamas.

Macron už v úvode povedal, že stretnutie bolo primárne zamerané na vyriešenie obchodných problémov a zabezpečenie spravodlivej hospodárskej súťaže. Za druhú tému označil snahu o vyriešenie vojenských konfliktov na Ukrajine a v Pásme Gazy.

Si Ťin-pching, Emmanuel Macron a Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Si Ťin-pching, Emmanuel Macron a Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

"Sme na historickom bode zlomu," povedal Macron o vzťahoch medzi Európou a Čínou a dodal, že účelom stretnutia bola výmena názorov a obáv a hľadanie riešení. Konštatoval, že budúcnosť Európy bude závisieť aj od toho, aké vzťahy budú medzi Čínou a EÚ.

Viac o téme: ČínaFrancúzskoSi Ťin-pchingUrsula von der LeyenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu