Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obama vyzýva moslimov: Je potrebné napraviť prekrútený výklad islamu

Barack Obama počas medzinárodnej konferencie o opatreniach proti terorizmu a radikalizácii
Barack Obama počas medzinárodnej konferencie o opatreniach proti terorizmu a radikalizácii (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Moslimovia musia pomôcť s nápravou pokrúteného výkladu islamu, ktorý majú na svedomí radikáli. Dnes to na záver trojdňovej medzinárodnej konferencie o opatreniach proti terorizmu a radikalizácii vyhlásil americký prezident Barack Obama. Zopakoval tiež, že Západ nie je vo vojne s islamom. Rokovaní vo Washingtone sa zúčastnili zástupcovia asi 65 krajín, podľa kritikov však bolo stretnutie zle zorganizované a chaotické a vraj možno neprinesie žiadny výsledok.

"Teroristi zúfalo túži po legitimite a my všetci máme zodpovednosť za vyvrátenie názorov, ktorými skupiny ako IS (Islamský štát) predstavujú islam," povedal Obama s tým, že radikáli používajú lživé výklady a tvrdenia. "Moslimské spoločenstvo vrátane učencov a duchovných preto musí popierať pokrútený výklad islamu a tiež lži, že sme vo vojne civilizácií, že Amerika a Západ sú vo vojne s islamom alebo že my sme príčinou ťažkostí Blízkeho východu," vyhlásil americký prezident.

Obama tiež vyzval arabské štáty, aby podnikli kroky proti sektárskemu násiliu a podporili ekonomický rozvoj a možnosti vzdelávania mladých ľudí. O nutnosti práce s mládežou písal Obama v stredajšom vydaní denníka Los Angeles Times.

Prezident v článku upozornil, že mladí sa kvôli zlým vyhliadkam na budúcnosť nechávajú zlákať radikálmi, svet im preto musí ponúknuť niečo lepšie, čo im poskytne zmysel a nádej na lepší život. Trojdňová konferencia vo Washingtone začala v utorok a medzi účastníkmi boli napríklad delegácie z Francúzska, Británie, Belgicka či Spojených arabských emirátov.

Jen Psakiová sa stane šéfkou komunikačného oddelenia Bieleho domu

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová sa stane novou šéfkou komunikačného oddelenia Bieleho domu. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie administratívy prezidenta USA Baracka Obamu. 

Psakiová vystrieda na poste skúsenú mediálnu expertku Jennifer Palmieriovú, ktorá sa rozhodla odísť z Bieleho domu, aby sa mohla stať súčasťou tímu predpokladanej demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej. 

Jen Psakiová (36) nastúpi do nového úradu od 1. apríla tohto roku. Obama označil odchádzajúcu Jennifer Palmieriovú za "dobrú priateľku" a nazval ju "skvelou a efektívnou šéfkou komunikácie i dôveryhodnou poradkyňou".

"Povedal by som, že Jen (Jennifer Palmieriová, pozn. red.) je nenahraditeľná - pokiaľ by Jen Psakiová nesúhlasila s tým, že nastúpi na jej miesto," povedal Obama. "Plne Jen dôverujem - a som poctený, že súhlasila s návratom do Bieleho domu ako šéfka komunikácie."

Ako dnes uviedla agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa, Psakiová informovala prezidenta aj šéfa úradu Bieleho domu Denisa McDonougha o tom, že sa v júli tohto roku stane matkou. Obama a McDonough sa údajne dohodli, že nájdu spôsob, akým Psakiovej pomôžu naplno vykonávať jej pracovné povinnosti.

Psakiová bola zástupkyňou šéfky komunikačného oddelenia Bieleho domu už počas Obamovho prvého funkčného obdobia, a to v rokoch 2009-2011. Jeho blízkou spolupracovníčkou je od roku 2007.  Americká verejnosť ju dobre pozná ako súčasnú hovorkyňu šéfa diplomacie USA Johna Kerryho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu