Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Konflikt na Ukrajine stále nekončí: Od minulého roka si vyžiadal už 8-tisíc obetí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla, keď tam vládne sily spustili takzvanú protiteroristickú operáciu proti proruským separatistom, vyžiadal najmenej 7962 mŕtvych a 17.811 zranených.

Vyplýva to zo štatistiky, ktorú dnes v Ženeve zverejnil Úrad OSN pre ľudské práva. V správe sa konštatuje, že ide o "konzervatívny odhad a skutočné čísla môžu byť podstatne vyššie". Od 1. septembra platí v Donbase prímerie, na ktorom sa obe strany konfliktu dohodli 26. augusta v bieloruskom Minsku na poslednom zasadnutí kontaktnej skupiny. Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak dnes konštatoval výrazné zníženie intenzity ostreľovania na východe Ukrajiny.

S rovnakým hodnotením prišiel aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý však súčasne obvinil Kyjev z neplnenia ďalších bodov mierovej zmluvy uzavretej pod patronátom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Peskov pripomenul, že dohoda podpísaná vo februári v bieloruskom Minsku počíta aj s priznaním autonómie pre regióny na východe krajiny či amnestiou. V Minsku sa dnes začalo stretnutie koordinátorov pracovných skupín kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. Podľa agentúry TASS by dnes mohlo dôjsť k podpísaniu nového dokumentu o odsune vojenskej techniky v Donbase. Agentúra Ukrinform dnes informovala, že v prestrelkách, ku ktorým došlo za posledných 24 hodín aj napriek prímeriu, prišiel o život jeden vojak vládnych síl a ďalší dvaja boli zranení.   

Konflikt na Ukrajine stále
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu