Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nepriateľské gestá Ukrajiny a Ruska: Navzájom si vyhodili diplomatov!

Petro Porošenko a Vladimir Putin
Petro Porošenko a Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko vyhostilo ukrajinského diplomata, ktorý pracoval na konzuláte v Petrohrade. Oznámila to dnes ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj z ruského ministerstva zahraničia. Krok je odvetou za vyhostenie ruského diplomatického pracovníka, ktorý pôsobil na ruskom konzuláte v juhoruskej Odese.

O príčinách diplomatického incidente sa Kyjev ani Moskva nezmieňujú. Podľa ruských médií bol ruský diplomat vyhostený z Ukrajiny v polovici júla. Výmena nepriateľských gest potvrdzuje kritickú úroveň vzťahov oboch štátov od prevratu na Ukrajine vlani vo februári, v ktorom bol zvrhnutý proruský prezident Viktor Janukovyč. Marcová anexia Krymu a vzbura proruských radikálov v Donbase mrazivé rusko-ukrajinské vzťahy len ďalej vyhrotila.

Správa o vyhostení diplomatov sa objavila v čase, keď na frontovej línii v Donbasu trvá krehké prímerie, nad ktorého dodržiavaním dohliadajú okrem európskych kontrolórov aj zástupcovia Ruska a Ukrajiny. Pokoj zbraní, ktorý platí od dnešného rána, zatiaľ obe znepriatelené strany dodržiavajú.

Viac o téme: RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu