Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Záhadná smrť šéfa wagnerovcov: Táto kriminálnička s detskou tváričkou má byť Prigožinovou (†62) nástupkyňou

Mira Terada má byť nástupkyňou Prigožina.
Mira Terada má byť nástupkyňou Prigožina. (Zdroj: X)

MOSKVA - Po nečakanom povstaní šéfa wagnerovcov Prigožina proti Kremľu v júni 2023, ktorý krátko nato záhadne zahynul pri leteckom nešťastí, už by malo byť jasné, kto zdedí jeho odkaz.

Vraj to bol Putinov (71) priateľ a dôverník: Jevgenij Prigožin (†62). Napriek tomu šéf wagnerovcov, ktorý predtým svojou súkromnou žoldnierskou silou podporoval ruského prezidenta vo vojne proti Ukrajine, spustil koncom júna 2023 povstanie proti Kremľu. Len o dva mesiace neskôr nevyjasneným spôsobom zomrel pri leteckom nešťastí, z ktorého zosnovania je často obviňovaný Putin.

archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Prigožin po sebe okrem Wagnerovej skupiny zanechal aj neziskovú organizáciu: „Foundation for Battling Injustice“ je ľudskoprávna organizácia, ktorá chce zakročiť proti rasizmu a svojvôli pri presadzovaní práva. Ako uvádzajú americké noviny The Daily Beast, teraz ju vraj prevzala Mira Terada (36) – odsúdená kriminálnička.

Nadviazala kontakty vo väzení

Terada bola v rokoch 2019 až 2021 väznená v Spojených štátoch za pašovanie drog a pranie špinavých peňazí. Po vypršaní trestu odňatia slobody sa Ruska vrátila do svojej rodnej krajiny, pričom vraj oznámila, že prevezme ľudskoprávnu organizáciu. Počas pobytu vo väzení nadviazala kontakty s kremeľskými propagandistami.

„Nočné mory väzenského pekla v USA“, ktoré teraz zažila, tvoria základ pre jej misiu v Prigožinovej organizácii: chce zvýšiť povedomie o porušovaní ľudských práv v západných krajinách. Aké zverstvá sa dejú za Putinovho režimu, to nespomína.

Propaganda podporovala víťazstvo Trumpa

Už Prigožin bol veľký propagandista: Keď Trump vyhral voľby za prezidenta USA v roku 2016, Prigožin mu vraj extrémne pomohol prostredníctvom online propagandy. Terada chce nepochybne pokračovať v tomto postoji – už založila organizáciu, ktorá je určená na podporu novinárov v krajinách BRICS (združenie štátov zložené z Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky).

Dôraz je kladený na šírenie protizápadného obsahu. Najnovšie sa hovorilo, že Západ má záujem o „elimináciu“ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (46).

Viac o téme: Jevgenij PrigožinMira Terada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu