Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Maďarsko odmieta implementovať opatrenia migračného paktu Európskej únie

Mihály Varga
Mihály Varga (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu. Podľa agentúry MTI to uviedol v utorok v Bruseli maďarským novinárom minister financií Mihály Varga v reakcii na schválenie nového paktu Európskej únie o migrácii a azyle.

"Je obzvlášť škodlivé a nerozumné, že na základe ustanovení nového azylového balíka EÚ musí byť sankcia 20-tisíc eur za migranta v prípade krajín, ktoré nie sú ochotné akceptovať povinnú kvótu na prijímanie migrantov na svoje územie," povedal Varga. Rada Európskej únie v utorok schválila všetky legislatívne kapitoly nového nariadenia o reforme paktu EÚ o migrácii a azyle.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok na Rade EÚ o otázkach migrácie, azylu a Schengene (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Minister financií v tejto súvislosti dodal, že migráciu by bolo potrebné riešiť inými metódami. "Nie je potrebné importovať problém do Európy a posielať pozvánky migrantom, ale treba poskytnúť riešenie problémov krajinám, odkiaľ migranti prichádzajú," zdôraznil Varga s poznámkou, že v otázke migrácie je Brusel neústupný, preto je potrebná v EÚ zmena. Ministri členských krajín EÚ (Rada EÚ) v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle, čiže rozsiahle zmeny doterajších migračných a azylových zákonov eurobloku.

Schválený pakt pozostáva z desiatich právnych predpisov, ktoré podporuje veľká väčšina členských štátov EÚ. Slovensko v súlade s avizovaným postojom hlasovalo pri dvoch predpisoch proti a pri ôsmich sa hlasovania zdržalo. Podobnú pozíciu hlásili aj Maďarsko a Poľsko, ktoré podľa tlačovej agentúry DPA napokon hlasovali proti všetkým častiam balíka.

Viac o téme: OdmietnutieImplementáciaMaďarskoEurópska úniaMigračný pakt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu