Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ukrajina nevydá do Gruzínska exprezidenta Saakašviliho

Michail Saakašvili Zobraziť galériu (2)
Michail Saakašvili (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajina odmietla žiadosť Gruzínska o vydanie bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho. Ukrajinská prokuratúra to zdôvodnila obavami, že Saakašvili by mohol byť v Gruzínsku terčom politických perzekúcií.

Saakašviliho k moci vyniesla tzv. ružová revolúcia v roku 2003. Prezidentom Gruzínska bol v rokoch 2004-2013. Popularita tohto prozápadného lídra a spojenca USA však klesala a bol čoraz častejšie terčom kritiky za svoje autoritárske metódy. V roku 2008 navyše zatiahol krajinu do vojny s Ruskom. 

Saakašviliho Zjednotená národná strana sa ocitla v opozícii po tom, ako parlamentné voľby v roku 2012 vyhrala strana založená miliardárom Bidzinom Ivanišvilim, ktorý zbohatol v Rusku. Nová vláda po nástupe k moci začala viesť vyšetrovanie členov Saakašviliho vlád. Samotného exprezidenta stíhajú pre prekročenie právomocí i použitie sily voči demonštrantom.

Saakašvili všetky voči sebe vznesené obvinenia odmieta s tým, že ide o pomstu Ivanišviliho, ktorý podľa neho slúži záujmom Ruska. Gruzínsky exprezident momentálne pôsobí na Ukrajine, kde ho prezident Petro Porošenko nedávno vymenoval za šéfa svojho tímu poradcov. Podľa ukrajinského prezidenta má Saakašvili "unikátne" skúsenosti s rozsiahlymi reformami, ktoré po prevzatí moci zaviedol v Gruzínsku.

Míny a munícia zabili už 42 detí, 109 zmrzačili

Najmenej 42 detí zabili za posledný rok pozemné míny a nevybuchnutá munícia v Doneckej a Luhanskej oblasti. Ďalších 109 detí utrpelo týmto spôsobom zranenia. Vo svojej najnovšej správe o Ukrajine to uvádza Medzinárodný detský fond OSN (UNICEF) na základe vládnych údajov. Organizácia je však presvedčená, že počet zabitých a zmrzačených detí je ešte vyšší, keďže údaje vlády nezahŕňajú oblasti pod kontrolou proruských povstalcov. Nedostatočný prístup do týchto oblastí považuje riaditeľka UNICEFu pre strednú a východnú Európu Marie-Pierre Poirierová za veľký problém.

Deti sú podľa nej obzvlášť ohrozené mínami a muníciou, ktoré sú farebné a môžu pripomínať hračky. UNICEF už preto odštartoval informačnú kampaň, ktorá má asi 500 000 detí a ich rodiny v postihnutých oblastiach upozorniť na nebezpečenstvo, ktoré míny a nevybuchnutá munícia predstavujú. V súčasnosti si podľa Poirierovej Ukrajinci túto hrozbu len málo uvedomujú. Ukrajinské úrady začali čistiť vládou kontrolované oblasti, z ktorých už odstránili skoro 34 000 kusov munície a mín. Rodiny vracajúce sa domov do oblastí, kde prebiehali boje, sú však stále ohrozené. 

UNICEF v správe konštatuje, že ukrajinský konflikt sa dotkol asi piatich miliónov ľudí vrátane 1,7 milióna detí. Vyše 1,1 milióna ľudí opustilo pre boje svoje domovy. Organizácia vyzvala medzinárodné spoločenstvo na poskytnutie skoro 56 miliónov dolárov na okamžitú humanitárnu pomoc pre deti z konfliktných oblastí a ich rodiny.

Krymská televízia ATR prestala vysielať, ruské úrady jej neudelili licenciu 

Krymská nezávislá televízia ATR prestala vysielať po tom, ako jej príslušné ruské úrady opakovane odmietli udeliť vysielaciu licenciu. ATR bola prvou televíziou krymských Tatárov, pôvodných obyvateľov Krymského polostrova, ktorých sovietske úrady kvôli údajnej kolaborácii s nepriateľom v roku 1944 deportovali do Strednej Ázie. Televízia bola jedným z mála médií, ktoré po vlaňajšom spornom referende a pripojení Krymu k Rusku zostali kritické k moskovskému vedeniu. 

Podobne ako aj ostatné miestne médiá, aj ATR musela požiadať ruské úrady o vydanie licencie, aby mohla pokračovať vo vysielaní na Kryme. Generálna riaditeľka televízie Eľzara Isľamovová uviedla, že podala niekoľko žiadostí o vysielaciu licenciu, ktoré však ruské úrady vždy zamietli napriek tomu, že ATR predložila všetky potrebné podklady.

Zakladateľ mediálneho holdingu ATR Lenur Isľamov na tlačovej konferencii spresnil, že na vedenie ATR bol už dlhší čas vyvíjaný nátlak, aby televízny kanál predalo. Isľamov podľa agentúry UNIAN uviedol, že ľudia, ktorých bližšie nešpecifikoval, im dávali na výber: buď predať, alebo sa televízie zmocnia silou. 

Televízia ATR vysielala od roku 2006, a to v ruštine, krymskej tatárčine a ukrajinčine. Prestala vysielať dnes od polnoci. Okrem televízie ATR prestal vysielať aj televízny kanál Lale a rozhlasové stanice Lider a Mejdan.

Ukrajina nevydá do Gruzínska
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu