Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V Porošenkovej ruskej továrni opäť zasahovalo policajné komando

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruskí policajti dnes obsadili vstup do čokoládovne v Lipecku, ktorá patrí firme Rosenie (napísané tiež Roshen) ukrajinského prezidenta Petra Porošenko, a následne ju prehľadali. Zásah policajného komanda podľa vyšetrovateľov súvisí s objasňovaním údajných podvodov okolo dane z pridanej hodnoty, ktorá vraj pripravila štát o 180 miliónov rubľov. Ukrajinská firma označila daňovú kontrolu v podobe vpádu zamaskovaných policajtov za "neprípustnú a nezákonnú".

Médiá o policajnej akcii píšu aj ako o "sladkej pomste" Ukrajincom. Vraj mohlo ísť aj o nátlak na Porošenka. Zákrok navyše vykonali príslušníci policajných jednotiek a agenti tajnej služby z Moskvy, od ktorej je Lipeck vzdialený vyše 500 kilometrov.
 
V populárnom liste Argumenty i fakty dnes vyšiel článok, podľa ktorého vraj Porošenkove ​​podnikanie v Rusku len kvitne a na cukrovinkách vlani zarobil bezmála takmer 130 miliónov eur. Avšak podľa iných správ bola Lipecká továreň v dôsledku úradných obštrukcií pred časom nútená prepustiť 400 zamestnancov. Podobný policajný zákrok sa v Lipeckej továrni odohral aj v marci 2014, vraj v rámci sporov s ruskou konkurenciou o autorské práva a firemnú značku.
 
Ruskí komunisti, predstavujú druhú najsilnejšiu parlamentnú stranu, údajne chystajú návrh zákona o znárodnení lipeckého podniku. Vraj zisky by mohli slúžiť "banderovcom", teda ukrajinským ozbrojeným silám. Porošenko po zvolení za prezidenta sľuboval svoje podnikanie predať, ale doteraz tak neurobil. Vraj predaju bránia práve ruské úrady.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu