Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po mesiacoch bojov vyhlásili v Donbase pokoj zbraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - V utorok by vo východodukrajinskom regióne Donbas, ktorý je dlhé mesiace dejiskom bojov medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými povstalcami, mal platiť pokoj zbraní vyhlásený minulý týždeň ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Veľkou neznámou sú však na rovnaký deň naplánované rokovania o trvalom prímerí v bieloruskom Minsku, kde sa v septembri podarilo dosiahnuť v súčasnosti platnú dohodu o predbežnom ukončení bojov. Tá je však stále porušovaná. Ešte pred zastavením bojov však proruskí separatisti mierové rokovania v Minsku odmietli. Denis Pušilin, ktorý stojí na čele rokovacieho tímu separatistov, ich termín totiž považuje za priskorý.

Opakované rokovania v bieloruskom hlavnom meste navrhol ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý povedal, že by sa mohli konať za účasti Kyjeva, Moskvy, zástupcov proruských separatistov a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Vrchný zahraničnopolitický poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov v pondelok uviedol, že Rusko pripravené urobiť čokoľvek na uskutočnenie kontaktnej skupiny v Minsku tento týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu