Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslanec dumy priznal, že na Ukrajine bojuje 30 tisíc Rusov: Bojové lode pri Francúzsku!

Ruská vojnová loď Severomorsk
Ruská vojnová loď Severomorsk (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Ruský parlament má prerokovávať poslanecký návrh zákona, ktorý by ruským bojovníkom na východe Ukrajiny priznal oficiálny štatút vojnových veteránov. Oznámila to dnes v ruskom vysielaní rozhlasová stanica Rádio Sloboda. Navrhovateľ zákona Vjačeslav Tetekin tak chce zabrániť tomu, aby ruskí "dobrovoľníci" boli stíhaní za službu v cudzom vojsku, ktorú ruské zákony zakazujú. Východoukrajinským frontom ich podľa Tetekina prešlo 30 000.

Ruský zákon trestá službu v cudzom vojsku až pätnásťročným väzením. Rusi bojujúci na ukrajinskom Donbase na strane východoukrajinských separatistov ale podľa komunistu Tetekina plnia ruské štátne záujmy, aj keď na Ukrajinu vraj odišli bojovať z vlastnej vôle.

"Niektorí tam bojovali týždeň, iní niekoľko mesiacov. Podľa informácií predstaviteľov (povstaleckej) Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky frontom prešlo zhruba 30 000 ruských dobrovoľníkov," povedal Tetekin Rádiu Sloboda.

S priznaním štatútu vojnového veterána je spojená finančná kompenzácia, ktorá by ale podľa ruského poslanca štátnu pokladnicu nezaťažila. "Musíme sa hlavne postarať o pozostalých po mŕtvych bojovníkoch a o ranených. Sú ich stovky, možno tisíce. Títo ľudia obhajovali národné záujmy Ruska a štát je povinný sa o nich postarať," povedal Tetekin.

Moskva v oficiálnych vyhláseniach dôrazne popiera, že by na Donbase bojovali príslušníci pravidelných jednotiek ruskej armády. Pripúšťa ale, že na východe Ukrajiny pôsobia ruskí "dobrovoľníci" vrátane vojakov na dovolenke.

Ruské vojenské lode začali manévre v Lamanšskom prielive

Skupina bojových plavidiel ruského vojenského námorníctva sa presunula do Lamanšského prielivu, kde usporiada vojenské cvičenie. Oznámila to dnes ruská agentúra RIA Novosti. Do manévrov sa zapojí protiponorková loď Severomorsk a niekoľko ďalších bojových a podporných plavidiel ruskej Severnej flotily.

Podľa ruskej agentúry lode vplávali Calaiskou úžinou zo severu do Lamanšského prielivu. Tam ich zastihla búrka, pred ktorou sa uchýlili do medzinárodných vôd pri francúzskom pobreží pri ústí rieky Seina. Počas prestávky si posádky precvičia boj s podmorskými diverznými jednotkami a vykonajú nácvik protipožiarnej ochrany, uviedla ruská agentúra bez ďalších podrobností.

Rusko v poslednej dobe usporiadalo množstvo veľkých vojenských cvičení Severnej, Čiernomorskej, Baltskej aj Tichomorskej flotily. Ohlásené manévre v Lamanšskom prielive sú ale prvé, ktoré sa majú konať v priestore medzi Britániou a Francúzskom, v samom srdci Severoatlantickej aliancie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu