Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Neskutočné! Za 7 dní má zbierka pre Ukrajinu viac ako tri milióny eur: TIETO osobnosti ju podporili

Vojenský expert skúma miesto ruského bombového útoku, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí v meste Charkov. Zobraziť galériu (6)
Vojenský expert skúma miesto ruského bombového útoku, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí v meste Charkov. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine, Topky/Ján Zemiar, TASR – Pavel Neubauer)

BRATISLAVA -Občiansku zbierku na nákup munície pre ukrajinských obrancov podporilo za 7 dní viac ako 49-tisíc darcov. Doteraz sa vyzbierali viac ako tri milióny eur. Občianska zbierka reaguje na iniciatívu Českej republiky na nákup delostreleckých nábojov pre Ukrajinu a jej armádu. Medzi tými, ktorí ju podporili, sú opozičné strany Progresívne Slovensko a SaS, prezidentka Zuzana Čaputová, veterán Otto Šimko a tiež známe osobnosti z kultúry.

archívne video

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom (Zdroj: Facebook/Mier Ukrajine)

Česká vláda nedávno odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup potrebnej munície pre Ukrajinu. Zapojilo sa do nej už viac ako dvadsať krajín. Slovensko ako štát medzi nimi chýba. Vláda Slovenskej republiky a premiér Robert Fico sa do iniciatívy zapojiť odmietli. Vznikla preto občianska zbierka, v ktorej sa za týždeň vyzbieralo viac ako tri milióny eur. Lídrom projektu je OZ Mier Ukrajine.

Neskutočné! Za 7 dní
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: municiapreukrajinu.sk)

Podporila ju prezidentka aj vojnový veterán

Za sedem dní, odkedy sa spustila zbierka, do nej prispelo viac ako 49-tisíc darcov. Verejne ju podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Podporujem túto iniciatívu, pretože je to správna vec. Naše príspevky do tejto iniciatívy sú vyjadrením solidarity a pomoci obetiam nevyprovokovanej agresie," napísala Čaputová. Je zároveň hrdá na to, že mnohým na Slovensku záleží na osude susednej Ukrajiny. Uviedla to na sociálnej sieti.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (6)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová  (Zdroj: TASR/Martin Baumann )

Zbierku podporuje aj 99-ročný Otto Šimko, bývalý partizán, účastník Slovenského národného povstania. „S agresormi nebolo možné vyjednávať, bolo treba ich poraziť. Táto skúsenosť z druhej svetovej vojny platí aj pre Ukrajinu,“ vyhlásil. Prispieť na túto zbierku je podľa jeho slov vlastenecký čin, záchrana Slovenska. "Potešilo ma, že sa hľadajú všetky spôsoby, ako pomôcť Ukrajine ubrániť sa proti agresorovi, lebo inej cesty niet," dodal.

Občiansku zbierku podporilo aj opozičné Progresívne Slovensko (PS). Podľa hnutia je to dôkaz, že Slovensko sa nenechá ťahať preč z EÚ. "Už dva milióny eur vyzbierali Slováci na to, aby sa Ukrajina mohla brániť - lebo vedia, že bráni aj nás. Na rozdiel od vlády, ktorá českú iniciatívu na nákup munície odmietla podporiť," uviedol predseda PS Michal Šimečka.

Strana Sloboda a Solidarita úprimne ďakuje všetkým, ktorým na osude Ukrajiny záleží. Viac ako tri milióny eur, vyzbierané za pár dní, sú podľa poslanca NR SR za SaS Juraja Krúpu skvelou ukážkou toho, aká je naša občianska spoločnosť silná a uvedomuje si, o čo na Ukrajine ide. Úspech zbierky je signálom, že časť spoločnosti je pripravená brániť slobodu nielen doma, ale aj v zahraničí. Iniciatívu plne podporujú.

Tlačová konferencia strany SaS na tému Prečo treba podporiť zbierku Munícia pre Ukrajinu a reakcia na kontrolný deň na ministerstve kultúry (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podpora aj od známych osobností

Zbierku na muníciu pre Ukrajinu podporuje aj herec Ady Hajdu. „Byť dobrým susedom znamená aj to, že pomôžeme, keď vo vedľajšom byte horí. Pomôcť Ukrajine brániť sa pred agresorom považujem za našu povinnosť, a keď toho nie je schopný tento štát, urobíme to my, jeho občania," uverejnila jeho vyjadrene občianska iniciatíva Mier Ukrajine.

Ady Hajdu
Zobraziť galériu (6)
Ady Hajdu  (Zdroj: Ján Zemiar)

"Nič prirodzenejšie ako pomôcť ľuďom, obzvlásť ak skutočne bojujú o prežitie a svoje životy nepoznám," uviedla herečka a moderátorka Kristína Tormová, ktorá tiež podporuje zbierku. "Je to základná jednotka ľudskosti. Je nás v našej krajine veľa, ktorí sme vďační za možnosť pomôcť…a prizerať sa na to, ako náš štát v tejto téme konšpiruje a nepohne prstom sa už nedalo. Čo keď práve mojich pár eur zachráni ľudský život?," vyhlásila.

Kristína Tormová počas opozičných protestov
Zobraziť galériu (6)
Kristína Tormová počas opozičných protestov  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Veľkou podporovateľkou zbierky je aj diplomatka a herečka Magda Vášaryová, ktorá sa z jej úspechu a spojeniu s Čechmi potešila. "Aj keď naša vláda ničomu nerozumie, tak na Slovensku je dostatok ľudí, ktorí vedia o čo ide a kde má Slovensko v tejto chvíli stáť. My sa nenecháme zatlačiť do tej čiernej diery, o ktorej hovorila voľakedy Madeleine Albright a skadiaľ sme Slovensko vytiahli. Ale poďme ešte porozmýšľať čo mozeme urobiť, aby sme Slovensko udržali na tej správnej strane dejín," dodala.

Viac o téme: PodporaVojna na UkrajineZbierka na muníciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu