Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Luhanská ľudová republika vyhlásila výnimočný stav a mobilizáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Samozvaná Luhanská ľudová republika na východe Ukrajiny dnes vyhlásila výnimočný stav a všeobecnú mobilizáciu mužov vo veku od 18 do 45 rokov. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

Agentúra s odvolaním sa na tlačovú službu oblastného velenia polície informovala, že v okolí miest Rubižne a Lysyčansk od dnešného rána separatistickí ozbrojenci bojujú s príslušníkmi Národnej gardy. Počas bojov bol zničený most cez rieku Syverskyj Donec. Boje stále pokračujú a na strane vládnych síl si vyžiadali už viacero ranených.

Tzv. armáda juhovýchodu, zoskupujúca separatické sily, už v stredu večer informovala, že očakáva útok vládnych síl a pripravuje sa naň. K Luhansku sa podľa tohto zdroja presunulo asi 200 kusov obrnenej techniky vládnych síl, vrátane raketových komplexov Grad, ako aj asi 2000 vojakov.

V súvislosti s tým vojenské velenie mesta Luhansk ešte v stredu večer rozdistribuovalo medzi obyvateľov mesta letáky s upozornením, že zo strany Národnej gardy a radikálneho hnutia Pravý sektor je "možný útok, aj s použitím chemických a otravných látok".

Samozvaný gubernátor Luhanskej oblasti Valerij Bolotov v stredu vyjadril ochotu rokovať so zástupcami kyjevskej vlády, ale len za predpokladu, že odvolajú "trestnú operáciu", ako separatisti nazývajú protiteroristickú operáciu (ATO) vládnej armády, polície a Národnej gardy, ktorej cieľom je potlačenie separatistického hnutia na východe a juhu Ukrajiny.

Približne v tom čase dočasný prezident Oleksandr Turčynov avizoval, že vedenie krajiny je v Luhanskej a Doneckej oblasti pripravené na záverečnú fázu ATO.

Armáda a polícia sú podľa jeho slov pripravené na tzv. začistku - operatívno-vojenské operácie, ktorých cieľom je preveriť podozrivé osoby a objekty a ktorými sa zabezpečí vykonanie predčasných prezidentských volieb, ktoré sú vypísanú na túto nedeľu.    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu