Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Militanti z Pravého sektora zabili 30 vojakov kvôli zloženým zbraniam!

Ukrajinskí vojaci
Ukrajinskí vojaci (Zdroj: SITA)

LUHANSK - Militanti z ukrajinského hnutia Pravý sektor zastrelili v Luhanskej oblasti 30 vojakov za to, že zložili zbrane a prebehli k miestnym obyvateľom, informoval vo štvrtok hovorca domobrany samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Ostap Čornyj.

Podľa neho došlo k streľbe počas rozhovorov medzi domobranou a vládnymi silami v obci Pryvilľa pri meste Lysyčansk.

"Vo štvrtok sme dostali správu z Lysyčanska, že armáda sa snaží preniknúť do mesta. Vyslali sme skupinu na rozhovory... Kolónu ukrajinskej Národnej gardy blokovali civilisti vrátane žien a detí... Počas rozhovorov došlo k streľbe a sedem členov luhanskej domobrany bolo zastrelených a 16 ďalších zranených... Tridsať mužov z ukrajinského oddielu zložilo zbrane a zbehlo k civilistom. Podľa najnovších dostupných informácií militanti z Pravého sektora všetkých zastrelili," povedal Čornyj, ktorého citovala agentúra ITAR-TASS.

Hovorca tvrdil, že ľudia boli na otvorenom priestranstve a nikto sa neskrýval, keď došlo k smrteľným výstrelom. "Následná prestrelka trvala asi pol hodiny. Mínometné granáty explodovali a horeli domy," uviedol Čornyj. Do boja bolo podľa neho zapojených 11 obrnených vozidiel Národnej gardy. "Zadržali sme veliteľa jedného z vozidiel. Opustili ho vlastní vojaci," dodal hovorca.

K masakru vojakov sa prihlásil veliteľ separatistov s prezývkou Démon 

K štvrtkovému útoku na ukrajinských vojakov pri meste Volnovacha v Doneckej oblasti sa prihlásil veliteľ separatistov s prezývkou Démon. Podľa agentúry AP si doteraz najkrvavejší útok separatistov na vládne jednotky vyžiadal 16 mŕtvych a vyše 30 zranených.

Veliteľ separatistov na dvore obsadenej policajnej stanice v meste Horlivka ukázal zbrane a doklady, ktoré podľa neho patrili dvom zabitým vojakom. 

"Zničili sme pozíciu fašistickej ukrajinskej armády rozmiestnenej na území Doneckej (ľudovej) republiky," vyhlásil muž v kukle, ktorý sa predstavil pod prezývkou Démon. Dodal, že pri útoku zahynul aj jeden z jeho bojovníkov. Podľa AP sa však jeho tvrdenia nepodarilo nezávisle overiť.

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov informoval, že separatisti zaútočili na vojakov s automatickými zbraňami a granátometmi. Ministerstvo obrany dodalo, že útočníci zasiahli aj vozidlo s muníciou, po čom došlo k výbuchu.

Pavel Gubarev, predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky, odmietol, že by jeho muži stáli za útokom. Obvinil z neho nacionalistov z Pravého sektora, ktorí podľa neho strieľali na vojakov preto, lebo odmietli útočiť na civilistov.

Dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil z eskalácie konfliktu a snahy zabrániť nedeľňajším prezidentským voľbám Moskvu. Vyzval na mimoriadnu schôdzku Bezpečnostnej rady OSN s tým, že Ukrajina predloží dôkazy o činoch Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu