Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Počet obetí Kyjevského zásahu proti separatistom známy, Donecká republika má premiéra

Rinat Achmetov
Rinat Achmetov (Zdroj: TASR)

MARIUPOL - Proruskí vzbúrenci sa stiahli z vládnych budov vo východoukrajinskom meste Mariupol, kde miestni oceliarski pracovníci spustili ozbrojené občianske hliadky. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Druhé najväčšie mesto v Doneckej oblasti, ležiace na pobreží Azovského mora, bolo jedným z miest na východe krajiny, v ktorých proruskí aktivisti okupovali vládne budovy celé týždne.

Občianske hliadky sa začali tento týždeň po tom, ako Rinat Achmetov, najbohatší človek na Ukrajine, ktorý má vo východných oblastiach podľa predpokladov veľký vplyv, vyzval pracovníkov svojich oceliarni, aby pomohli polícii obnoviť poriadok v meste.

Achmetovova spoločnosť Metinvest iniciovala štvrtkovú dohodu medzi riaditeľmi oceliarni, miestnymi policajnými zbormi a komunitnými lídrami, zameranú na zvýšenie bezpečnosti v meste a uvoľnenie separatistami obsadených budov. K dohode sa pridal aj zástupca samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ktorá v pondelok vyhlásila nezávislosť.

AP uviedla, že jej novinársky štáb nevidel dnes ráno v Mariupole žiadnych vzbúrencov.

German Mandrakov, bývalý "veliteľ" jednej z obsadených budov v Mariupole, pre AP dnes povedal, že ďalší aktivisti z budovy utiekli, pokým jeho "prinútili" opustiť ju po niekoľkých týždňoch. "Všetci utiekli," povedal a vulgárnym ruským slovom ich označil za zbabelcov. "Niekto sa snaží medzi nami rozosievať nezhody, niekto niečo podpísal, ale my budeme pokračovať v našom boji," vyhlásil.

Pred opustenou budovou rozoberalo barikády niekoľko desiatok pracovníkov Metinvestu.

Podľa policajnej hovorkyne v Mariupole Julie Lafazanovej viedli občianske hliadky k "radikálnemu zlepšeniu" situácie, pokiaľ ide o kriminalitu v meste, kde sa po nástupe proruských aktivistov stali tento mesiac vlámania či únosy áut normou, uviedla AP.

Lafazanová pre agentúru povedala, že v uliciach momentálne hliadkuje približne sto skupín mužov, ktoré pozostávajú z dvoch policajtov a šiestich až ôsmich zamestnancov oceliarní.

Zásah Kyjeva si vyžiadal 127 obetí

Celkovo 127 ľudí zahynulo počas protiteroristickej operácie ukrajinskej vlády proti proruským separatistom na juhovýchode krajiny. Oznámil to dnes zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič.

Predstaviteľ OSN podľa agentúra RIA Novosti ďalej uviedol, že na juhovýchode Ukrajiny bolo nezákonne zadržiavaných 112 ľudí, osud 49 z nich zostáva stále neznámy.

Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov spustil špeciálnu operáciu na východe Ukrajiny v polovici apríla v snahe zakročiť proti stúpencom federalizácie.

Rusko nazvalo Západom podporovanú vojenskú operáciu proti "demonštrantom" za "trestnú výpravu" a obvinilo Kyjev z vedenia vojny proti vlastnému obyvateľstvu, nie proti "teroristom".

Podľa údajov misie OSN si nepokoje na Ukrajine od vlaňajšieho novembra vyžiadali celkovo 250 ľudských životov.

Donecká ľudová republika má premiéra

Najvyššia rada samozvanej Doneckej ľudovej republiky zvolila dnes za predsedu vlády Alexandra Borodaja, informovala agentúra ITAR-TASS.

Vo štvrtok si Najvyššia rada (zákonodarný zbor) zvolila za svojho predsedu Denisa Pušilina, za šéfa Bezpečnostnej rady a ministra obrany vymenovala Igora Strelkova, ktorý velí silám domobrany v Slovjansku a takzvaným Ozbrojeným silám Donbasu.

K vymenovaniam došlo po referende z 11. mája, v ktorom obyvatelia hlasovali za nezávislosť regiónu. Pušilin následne požiadal Moskvu, aby zvážila pripojenie regiónu k Ruskej federácii. Rovnaké referendum sa konalo aj v samozvanej Luhanskej ľudovej republike.

Donecká ľudová republika 14. mája oznámila, že začala budovať vlastnú armádu. Zároveň odmietla v regióne usporiadať predčasné prezidentské voľby, ktoré sú na Ukrajine naplánované na 25. mája.

Súd rozhodol o prezidentovi, na východe došlo k novým zrážkam

Vyše týždeň pred prezidentskými voľbami na Ukrajine posilnil ústavný súd v Kyjeve pozíciu budúcej hlavy štátu. Sudcovia rozhodli, že víťaz volieb môže pôsobiť na poste prezidenta celé päťročné funkčné obdobie, informovala s odvolaním sa na hovorcu súdu agentúra DPA.

O objasnenie tejto otázky požiadalo viac než 100 poslancov vrátane opozičného politika Vitalija Klička. Ústavní právnici totiž vyjadrovali pochybnosti, či víťaz - vzhľadom na to, že ide o predčasné voľby - bude mať právo na úplné funkčné obdobie.

Miestne médiá medzitým uviedli, že separatisti vo východoukrajinskom meste Luhansk uniesli troch volebných predstaviteľov. Ozbrojení muži zadržali vo štvrtok šéfa volebnej komisie v okrsku č. 106 a dvoch programátorov, povedal mestský poslanec Serhij Davidov pre spravodajskú webovú stránku 0642.ua.

Z okrsku podľa neho odniesli aj všetky počítače a dokumenty. Trojicu mužov odviedli do budovy štátnej spravodajskej služby, ktorú separatisti okupujú od začiatku apríla.

Lídri separatistov v Donecku a Luhansku, ktorí v oboch oblastiach vyhlásili tento týždeň vlastné nezávislé republiky, vyhlásili, že neumožnia konanie prezidentských volieb na ich územiach. V regióne obsadili už najmenej štyri ďalšie volebné miestnosti vrátane jednej v Donecku.

Pri meste Kramatorsk v Doneckej oblasti dnes došlo opätovne k zrážkam medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami. Ministerstvo obrany oznámilo, že bezpečnostné sily zadržali viacero ozbrojencov. "Protiteroristická operácia" sa podľa neho nachádza v "záverečnej fáze". Poradca ministerstva potvrdil, že armáda pri nej nasadzuje aj vojakov so skúsenosťami z misií v Iraku.

V neďalekom Slovjansku, ktorý je už viac než mesiac baštou proruských vzbúrencov, armáda podľa ministerstva obrany tiež odrazila tri útoky ozbrojencov. Incidenty sa zaobišli bez obetí.

Dnes zriaďovali ozbrojení separatisti pri Slovjansku nové kontrolné stanovište. Východne od mesta blokuje dôležitú cestu vedúcu z Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta, do ruského Rostova nad Donom.

Novinári agentúry AP sledovali, ako niekoľko desiatok ťažko ozbrojených mužov opevňuje nové stanovište betónovými doskami, pri čom im pomáhali viacerí miestni obyvatelia.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes vyzval obyvateľov východných regiónov, aby prestali pomáhať separatistom a podporili ústrednú vládu.

"Musíme podporovať protiteroristickú operáciu, aby sme spoločne dokázali poraziť teroristov a separatistov v Doneckej a Luhanskej oblasti," povedal Turčynov v parlamente. "Konanie teroristov ohrozuje životy a prosperitu ľudí," citovala ho AP.

Experti OSN varujú pred porušovaním práv na Ukrajine

Pozorovatelia OSN na Ukrajine zaznamenali znepokojujúce zhoršenie situácie v oblasti ľudských práv na východe krajiny. Závažné problémy sa podľa nich vynárajú tiež na Kryme, uviedla dnes vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová.

Vo vyhlásení sprevádzajúcom správu monitorovacej misie komisárka napísala, že tí, ktorí majú vplyv na ozbrojené skupiny zodpovedné za veľkú časť násilia na východe Ukrajiny, musia urobiť maximum, aby ich zastavili a zabránili tak roztrhnutiu krajiny.

Správa, ktorá sa týka obdobia od 2. apríla do 6. mája, uvádza, že policajti i miestni predstavitelia na východe Ukrajiny privierali oči nad nelegálnymi činmi a ozbrojenými skupinami, ktoré získali kontrolu nad niektorými mestami. Oslabilo to právny poriadok a záruky ochrany ľudských práv, informovala agentúra Reuters.

Pozorovatelia zdôraznili, že slobodné a demokratické prezidentské voľby, vyhlásené na 25. mája, by mali byť dôležitým faktorom pri snahách upokojiť situáciu. Viacero kandidátov informovalo o zastrašovaní a útokoch a pozorovateľská misia uviedla, že má obavy o ich bezpečnosť.

Podľa správy došlo na východe Ukrajiny k "vlne únosov a nezákonného zadržiavania novinárov, aktivistov, miestnych politikov, zástupcov medzinárodných organizácií a príslušníkov armády".

Pozorovatelia OSN sa však snažia tiež overiť správy o porušovaní práv zo strany ukrajinských vládnych síl, pričom majú hodnoverné správy o tom, že armáda ľudí nezákonne zadržiavala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu