Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov vyzýva na protesty proti separatistom

Rinat Achmetov
Rinat Achmetov (Zdroj: TASR)

KYJEV - Ukrajinský veľkopodnikateľ Rinat Achmetov, ktorého továrne sa nachádzajú zväčša vo východnej časti Ukrajiny, vyzval svojich zamestnancov, aby dnes prerušením práce protestovali proti snahám separatistov o narušenie nedeľňajších prezidentských volieb.

Vo svojom doteraz najrozhodnejšom vyhlásení proti separatistom, ktorí sa vo viacerých mestách priemyselného, zväčša ruskojazyčného regiónu zmocnili strategických bodov, Achmetov vyzval aj ostatných občanov oblasti, aby sa spojili "za Donbas bez zbraní, za Donbas bez masiek".

Oceliarsky a banícky magnát Achmetov, ktorý v regióne zamestnáva asi 300.000 ľudí, vyhlásil, že Ukrajinci by sa mali pridať k pokojnému varovnému protestu. Ten sa začne dnes na poludnie spustením sirén vo všetkých továrňach oblasti. Achmetov vyzval motoristov, aby sa pridali k pokojným demonštráciám trúbením klaksónmi svojich áut. 

Akcia sa bude podľa jeho slov opakovať každý deň, kým "sa neobnoví mier".

Agentúra Reuters uviedla, že Achmetovov nezvyčajne ostrý výpad proti separatistom, ktorých obvinil z "genocídy Donbasu", je potvrdením jeho odhodlania podporovať snahy kyjevskej vlády o stabilizáciu situácie v krajine prostredníctvom prezidentských volieb.   

Až donedávna bol pritom Achmetovov postoj voči kyjevskej vláde predmetom pochybností, keď bol spájaný so zosadeným prezidentom Viktorom Janukovyčom, ktorý vo februári po masových protivládnych protestoch prišiel o funkciu a údajne z obavy o vlastný život ušiel do Ruska. 

Po protivládnych demonštráciách v Kyjeve zosilnelo na východe krajiny separatistické hnutie, ktoré má podporu Moskvy v podobe propagandy ostro kritizujúcej prozápadnú ukrajinskú vládu. Okrem toho sa Rusko zmocnilo aj Krymského polostrova, ktorý sa spolu s mestom Sevastopol stal subjektom Ruskej federácie.

Achmetovova spoločnosť Metinvest začiatkom mája vyslala do mesta Mariupol, ktoré sa stalo jednou z bášt separatistov, svojich baníkov a kovorobotníkov, aby sa pridali k policajným hliadkam. Podľa Reuters ide o ďalší dôkaz toho, že oligarcha Achmetov sa pridal na stranu súčasnej vlády.

Vo vyhlásení, ktoré ukrajinské televízie a iné médiá zverejnili v noci nadnes, Achmetov spochybnil samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR), vyhlásenú separatistami v Doneckej oblasti. 

"Pozná niekto aspoň jedného predstaviteľa tejto DĽR? Čo spravili pre našu oblasť? Aké pracovné miesta vytvorili? Vari vykračovaním si po mestách Donbasu so zbraňami v ruke bránia práva občanov Donbasu pred ústrednou vládou? Je vari plienenie miest a branie pokojných občanov za rukojemníkov bojom za šťastie nášho regiónu? Nie, nie je! Je to genocída Donbasu," vyhlásil Achmetov. 

Ako informovala agentúra UNIAN, ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes ocenil Achmetovovo vyhlásenie a jeho výzvu. Vyjadril presvedčenie, že "sila a energia ľudí zmetie teroristickú zberbu lepšie než hocijaká protiteroristická operácia". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu