Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kerry varuje Lavrova: Pristúpime k tvrdším sankciám!

John Kerry a Sergey Lavrov
John Kerry a Sergey Lavrov (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Minister zahraničných vecí USA John Kerry v telefonickom rozhovore v utorok varoval svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova, že Washington je pripravený pristúpiť k tvrdším sankciám voči Rusku, ak sa nezredukuje napätie na východe Ukrajiny.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického politika.

"V rozhovore s ministrom zahraničných vecí Lavrovom minister (Kerry) vyjadril svoje hlboké znepokojenie nad nezáujmom Ruska podniknúť opatrenia, ktoré by prispeli k deeskalácii napätia. Argumentoval pritom pribúdajúcimi dôkazmi o tom, že separatisti pokračujú v obsadzovaní ďalších (vládnych) budov a zajímajú novinárov aj civilistov," povedal nemenovaný zdroj pre Reuters.

Dodal, že Kerry šéfovi ruskej diplomacie v rozhovore zopakoval, že v prípade, ak USA neuvidia napredovanie rámci napĺňania záväzkov medzinárodnej zmluvy na zmiernenie krízy na Ukrajine, ktorú minulý týždeň uzavreli predstavitelia Ruska, USA a EÚ v Ženeve, Moskva môže očakávať ďalšie sankcie.

Politik ďalej prezradil, že Kerry Lavrova v rozhovore vyzval, aby Rusi zmiernili svoju eskalačnú rétoriku a podujali sa na diplomatické riešenie ukrajinskej krízy po boku OBSE a ukrajinskej vlády. Kerry údajne trval aj na tom, aby Moskva poskytla verejné vyhlásenie, v ktorom by naliehala na separatistov, ktorí zabrali mnohé ukrajinské vládne budovy, aby zložili zbrane a stiahli sa zo svojich pozícií výmenou za amnestiu.

Kerry v utorok telefonoval aj s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom. Diplomat Kyjevu odkázal, že aj Ukrajina musí podniknúť dôležité kroky na uvoľnenie vypätej situácie. Tieto by sa mali týkať legislatívy upravujúcej udeľovanie amnestií, úsilia o rozširovanie celonárodného dialógu o ústavných reformách tak, aby z rozhodovania o novej ústave neboli vylúčení zástupcovia krajov, a úzkej spolupráce s pozorovateľskou misiou OBSE v krajine.

Explózia v Perejaslave-Chmeľnickom si vyžiadala už šesť životov

Na šesť sa dnes večer zvýšil počet obetí výbuchu, ku ktorému došlo na čerpacej stanici v ukrajinskom Perejaslave-Chmeľnickom neďaleko Kyjeva. Jedna zo zranených osôb skonala napriek maximálnemu úsiliu zdravotníkov v obvodnej nemocnici, informovalo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.

Príčiny explózie, pri ktorej došlo aj k zraneniu najmenej piatich ďalších osôb, sú ešte predmetom vyšetrovania. Zodpovední pracovali najskôr s dvoma možnými verziami, pochybením pri projektovaní postihnutého komplexu a nerešpektovaním bezpečnostných opatrení.

Neskôr sa vyšetrovatelia priklonili k téze, že výbuch zapríčinil únik plynu, kým vedenie firmy, ktorá objekt vlastní, hovorí o možnom teroristickom čine.

Na mieste nešťastia, ktoré navštívil aj gubernátor Kyjevskej oblasti Volodymyr Šandra, pracovala asi stovka záchranárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu