Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Separatisti zadržali v Slovjansku amerického novinára!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SLOVJANSK - O zadržiavaní amerického reportéra webovej stránky Vice News Simona Ostrovského separatistami v Slovjansku na východe Ukrajiny informovala dnes tlačová agentúra Reuters, ako aj ruské a ukrajinské médiá s odvolaním sa na samozvaného starostu mesta Viačeslava Ponomariova.

Podľa novinárov pracujúcich v nepokojnom meste patrí Ostrovsky, občan USA a Izraela, medzi tých, ktorých na rozdiel od jeho iných kolegov ozbrojenci doteraz neprepustili na slobodu.

Tlačovú konferenciu, na ktorej Ponomariov potvrdil, že Ostrovsky je v obsadenej miestnej budove SBU, ale je v poriadku a pracuje tam, na krátky čas prerušili, pretože so samozvaným starostom hovorili telefonicky rodičia spomínaného novinára.

Webová stránka Vice News uviedla, že o situácii svojho spolupracovníka vie a je v kontakte s ministerstvom zahraničných vecí USA a ďalšími americkými vládnymi inštitúciami v záujme zaistenia Ostrovského bezpečnosti.

Už skôr priniesli agentúry správy o dočasnom zadržiavaní viacerých zahraničných i ukrajinských novinárov v Slovjansku.

Jedného bieloruského a dvoch talianskych novinárov zastavili v pondelok 21. apríla ozbrojenci, keď pracovali v meste vyše týždeň ovládanom proruskými separatistami. Bielorus Dmitrij Galko uviedol, že ho spolu s talianskymi kolegami prepustili po istom čase - po preverení pravosti ich dokumentov - na slobodu. Proruskí separatisti v Slovjansku zadržali ešte aj ukrajinskú novinárku.

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zadržanie novinárov odsúdili a žiadali ich okamžité prepustenie.

Medzi unesenými osobami z ostatných dní sú aj policajný plukovník z Kramatorska, za ktorého prepustenie požadujú únoscovia zbrane, či podplukovník polície zo Slovjansku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu