Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kerry: NATO je odhodlané brániť každú časť svojho územia

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

WSHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes varoval Rusko, že teritórium NATO je "nedotknuteľné" a aliancia je odhodlaná brániť každú jeho časť.

Šéf americkej diplomacie počas prejavu vo Washingtone vyhlásil, že Rusko sa svojimi krokmi voči Ukrajine snaží zmeniť bezpečnostnú architektúru východnej a strednej Európy, uviedla agentúra Reuters.

USA a ich spojenci budú podľa Kerryho stáť bok po boku pri obrane Ukrajiny a budú čeliť tým, ktorí sa usilujú zmeniť hranice štátov prostredníctvom sily.

"Musíme dať Kremľu úplne jasne najavo, že územie NATO je nedotknuteľné. Budeme brániť každú jeho časť," zdôraznil Kerry počas vystúpenia vo washingtonskom inštitúte za účasti viacerých ministrov z členských štátov EÚ a NATO.

Udalosti na Ukrajine by podľa Kerryho mali slúžiť pre spojencov z NATO ako "budíček": ako uvedomenie si potreby vzájomnej jednoty i toho, že nie je možné dopustiť znižovanie výdavkov na obranu.

 Za jednu z priorít označil Kerry potrebu diverzifikácie energetických zdrojov, aby európske krajiny už nemuseli byť závislé od dodávok z Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu