Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za obezitu môžu konkrétne bunky v mozgu: Vedci našli riešenie, ako chuť k jedlu obísť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Barcroft TV)

BALTIMORE - Obezita sa stala jedným z najvážnejších problémov, ktorým musí ľudstvo v súčasnosti čeliť. Vedci sa snažia prísť na spôsob, ako zvrátiť dôsledky zlej životosprávy a genetickej predispozície. Zdá sa, že našli odpoveď. V mozgu objavili bunku, ktorá dláždi cestu novej liečbe obezity.

Experimenty dokázali, že "vypnutím" neurónov sýtosti pokusné myši svoju váhu za tri týždne zdvojnásobili. Keď sa ich funkcia naopak obnovila, myši začali každý deň chudnúť.  Vedci zistili, že tieto bunky sa nachádzajú v oblasti mozgu zvanej paraventrikulárne jadro, o ktorom bolo už predtým známe, že je zodpovedné za posielanie signálov súvisiacich s chuťou do jedla a príjmom potravy.

Za obezitu môžu konkrétne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

„Keď sme v tomto type mozgových buniek objavili impulzy a poslali konkrétne signály, naše myši prestali takmer okamžite jesť,“ vysvetlil doktor Richard Huganir, riaditeľ Ústavu neurovied na University School of Medicine Johna Hopkinsa. Zjednodušene, vedci vedeli úspešne poslať do mozgu signál, ktorý myšiam povedal, že majú dosť.

Kľúčovú úlohu v procese stimulácie synaptických spojení medzi bunkami hrá enzým OGT. Meranie neurónovej elektrickej aktivity ukázalo, že bez tohto enzýmu sa synapsy neprepojili. „Počet synapsií na týchto bunkách bol tak nízky, že zrejme nedostali dostatočný impulz. Na druhej strane, naznačuje to, že tieto bunky sú zodpovedné za odosielanie správ typu "dosť jedla",“ dodáva doktor Huganir.

Za obezitu môžu konkrétne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výsledky zverejnené v najnovšom odbornom magazíne Science sú však ešte plné nejasností. „Existuje ešte mnoho vecí, ktoré o tomto systéme nevieme, ale myslíme si, že glukóza pracuje s enzýmom OGT a v týchto bunkách kontroluje veľkosť porcií,“ doplnil spoluautor štúdie Olof Lagerlof a dodal: „Veríme, že sme našli nový prijímač informácií, ktoré priamo ovplyvňujú mozgovú aktivitu a prijímanie potravy, čo pomôže mnohých ľuďom.“

Viac o téme: ObezitaVedecký objavMozgové bunky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu