Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desivé podrobnosti o tom, čo sa s nami deje po smrti: Vedci odhalili necenzurovanú pravdu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OTTAWA - Na celom svete zomrie každú minútu asi sto ľudí. Predstavy o tom, čo nasleduje po smrti, sa líšia od náboženstva k náboženstvu, veda má však na smrť jednotný pohľad. Odborníci na priloženom videu vysvetlili, čo sa deje s ľudským telom po poslednom výdychu.

Po smrti telo pomerne rýchlo devastuje, ako podrobnejšie vysvetľuje edukačné video AsapScience. Už prvých pár sekúnd po smrti z tela začne rýchlo unikať prebytočná nahromadená energia. Mozgová aktivita sa utlmuje a kyslík sa z tela rýchlo vyčerpá. Mozog prestane produkovať hormóny regulujúce rôzne telesné funkcie – niektoré z nich však môžu pokračovať ešte niekoľko minút po úmrtí.

Životná energia sa po pár minútach vyčerpá a svaly sa uvoľnia, čo v praxi znamená, že sa uvoľnia aj telesné zvierače. Prebehne defekácia nestrávených zvyškov.

Slovák, ktorý pred 415 rokmi otvoril 13. komnatu vedy: Prvá verejná pitva trvala päť dní

Mŕtvi majú zvyčajne veľmi svetlú pleť, čo je spôsobené odkrvením, ktoré sa prejaví zhruba už po 15 až 20 minútach. Keďže srdce prestalo pracovať, krv už v tele necirkuluje a gravitačná sila ju nahromadí na najnižšom mieste organizmu.

Do 12 hodín nadobudne telo červeno-fialové zafarbenie. Na pokožke sú badateľné tzv. posmrtné škvrny, ktoré vyšetrovateľom pomáhajú určiť približný čas smrti. Do troch až šiestich hodín od úmrtia sa objavuje aj posmrtná stuhnutosť. Kŕčovitý stav si svaly udržia 24 až 48 hodín.

Desivé podrobnosti o tom,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Telo sa hemží larvami

V tele bez prúdenia krvi narastá množstvo oxidu uhličitého a zvyšuje sa pH tkanív. Bunkové membrány sú oslabené natoľko, až prasknú a produkujú a chrlia cytosól, ktorý obsahuje proteíny a enzýmy štiepiace okolité tkanivá spolu s mikroorganizmami. Do rozkladného procesu sa zapoja aj baktérie z gastrointestinálneho traktu. Hnilobný proces je v plnom prúde a telo uvoľňuje nepríjemný zápach. Rozpad aminokyselín priťahuje hmyz vrátane roztočov a chrobákov požierajúcich mršiny. Do  hnijúcich tkanív začnú klásť svoje vajíčka muchy a čoskoro v nich dozrievajú červy.

Nezastavili ho ani povery a strach z nadprirodzena: Vedec, ktorý zachránil ľudstvo

Už počas prvých pár týždňov môžu červy skonzumovať 60 percent tkaniva. V rozmedzí 20 až 50 dní sa telo hemží larvami, prvokmi a je posiate hubami. Začne prebiehať tzv. suchý rozklad, ktorý sa ukončí do jedného roka. Po roku vstrebajú nerozložené časti tela rastliny či živočíchy, dokonca aj kostrové pozostatky sa budú vo voľnej prírode vytrácať a jednotlivé chemické prvky, z ktorých sa organizmus skladá, príroda zrecykluje.

Viac o téme: SmrťRozklad tela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu