Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenskí záchranári hrdinami: Neuveríte, kam chodia a čo robia každý deň po práci!

Paľo, Lukáš a Štefan ukázali, že majú naozaj veľké srdce. Zobraziť galériu (2)
Paľo, Lukáš a Štefan ukázali, že majú naozaj veľké srdce. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Paľo Krajčovič, Lukáš Gurtner a Štefan Hodničák sú muži, ktorí svoju prácu neberú len ako zodpovednosť, ale ako poslanie. Títo bratislavskí záchranári si vyslúžili obdiv vďaka tomu, že sa rozhodli pomôcť práve tam, kde ich treba najviac. Každý deň po zmene odchádzajú na rakúsko-maďarské hranice, kde ošetrujú utečencov.

Práve preto sa na sociálnej sieti Facebook strhla hotová lavína podpory. Ide o úžasný čin zo strany profesionálov, ktorí Slovákom ukazujú, že sú aj ľuďmi s veľkým srdcom. Vzápätí po zverejnení týchto informácií sa niekoľko osobností rozhodlo, že chlapom pomôže aspoň troška. Spustila sa zbierka na naftu do sanitky, ktorou každý večer cestujú na hranice.

Herci Petra Polnišová, Lukáš Latinák, Judita Hansman, aktivistka Monika Kozelová, dizajnér Oliver Kleinert a poslanec Peter Poliačik vytvorili na Facebooku stránku s číslom účtu a prísľubom, že o presnom použití vyzbieraných peňazí budú pravidelne informovať. „Samozrejme, na požiadanie budú k nahliadnutiu aj výpisy. Všetky príspevky budeme zverejňovať v udalosti a na facebookovej stránke PodnikoveMediumRoka,“ napísali.

Neuveritelny pribeh na dnes - Palo Krajcovic, Lukino Gurtner a Štefan Hodničák su bratislavski zachranari. Kazdy den po...

Posted by Zuzana Hanzelova on 15. október 2015

Za všetkým stojí príbeh Zuzany Hanzelovej z RTVS: „Neuveriteľný príbeh na dnes. Paľo Krajčovič, Lukino Gurtner a Štefan Hodničák sú bratislavskí záchranári. Každý deň po šichte prídu na ďalšiu nočnú aj so sanitkou a ošetrujú utečencov. Čítate dobre – každý deň v robote a potom celú noc na maďarsko-rakúskych hraniciach. Chalani si platia naftu aj materiál sami, pomáha rodina a priatelia.“

Podľa ich slov, utečenci pomoc naozaj potrebujú: „Už piaty týždeň každú noc pomáhajú hlavne najťažším prípadom. Z toho, čo hovoria, zažili už všeličo, niekoľkým utečencom zachránili život. Doterajšia bilancia – z 300-tisíc ľudí zatiaľ aj vďaka nim nikto nezomrel. Na moje slová, že je to úžasné, len krčili ramenami.“ Takýto príbeh, samozrejme, nenechal Slovákov chladnými.

Paľo, Lukáš a Štefan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

„Aspoň niekto môže nosiť ten slovenská znak s hrdosťou,“ napísal Ján. „Mňa zalial pocit bezbrehého šťastia. Že sme bitku o slušnosť a empatiu ešte úplne neprehrali,“ myslí si Monika. Zbierka bola v podstate reakciou na početné žiadosti diskutérov o možnosť pomôcť: „Dávam klobúk dole a klaniam sa až si nos šúcham o zem... Číslo účtu!!!“

Dôvodom je možno informácia, ktorou prispela Zuzana: „Neviem, či je etické, všetko tu vyzvoniť, ale minuli už na tieto cesty päťcifernú sumu z vlastných. A to číslo nezačína jednotkou, ani dvojkou.“ Na fotke sú iba dvaja z trojice slovenských hrdinov, nakoľko majiteľ sanitky, podľa Zuzany Hanzelovej, veľmi skromný pán, sa fotiť nechcel. Napriek tomu sú činy týchto mužov v ťažkých časoch veľmi inšpiratívne.

Viac o téme: UtečenciHrdinoviaFinančná zbierkaSlovenskí záchranári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu