Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pavol (16) porazil aj starších sokov: Na majstrovstvách sveta v logických úlohách získal bronz

Iba 16-ročný Pavol sa na majstrovstvách sveta predviedol v perfektnom svetle. Zobraziť galériu (3)
Iba 16-ročný Pavol sa na majstrovstvách sveta predviedol v perfektnom svetle. (Zdroj: Ján Farkaš)

SOFIA - Slováci môžu byť opäť pyšní. Šestnásťročný Pavol Kollár získal na Majstrovstvách sveta v logických úlohách, ktoré sa konali v bulharskej Sofii, bronzovú medailu! Podarilo sa mu to navyše v kategórii do 18 rokov, porazil teda aj starších a skúsenejších hádankárov. Za redakciu gratulujeme!

Tento skvelý úspech dosiahol mladý riešiteľ na 24. majstrovstvách sveta, ktoré sa konali 11. až 18. októbra v bulharskej Sofii. Pavol sa rozbiehal síce pomalšie a dlhšie sa držal na piatom až šiestom mieste, záver mal však famózny a vďaka nazbieraným bodom mohol vystúpiť na stupne víťazov. K lúšteniu ho priviedol otec Martin, ešte nedávno tiež reprezentant Slovenska.

Slovenský tím v Bulharsku vzišiel z národnej kvalifikácie, ktorá prebiehala prakticky celý rok. Právo nosiť slovenské farby si vylúštil Štefan Gašpár z Púchova, Matúš Demiger zo Zlatých Moraviec, Zuzana Hromcová z Bytče a Matej Uher z Bratislavy. Nováčikom bol talentovaný Pavol Kollár z Bratislavy (16), ktorému sekundovala ďalšia Bratislavčanka Diana Škrhová (16) a Natália Chanová (15) z Púchova. V kategórii nad 50 rokov pokúšal šťastenu vlani štvrtý Ján Farkaš, ktorý bol zároveň kapitánom slovenskej reprezentácie. Trénersky celý tím viedla skúsená harcovníčka Blanka Lehotská.

Iba 16-ročný Pavol sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ján Farkaš)

Majstrovstvá sveta v logických úlohách sú medzinárodnou súťažou v riešení rôznych rébusov, krížoviek, skladačiek či iných hlavolamov. Zadania v sebe obsahujú potrebný široký všeobecný vedomostný rozhľad, znalosti matematiky, chápania súvislostí, dôvtipu, správneho odhadu, ale i fantázie.

MS sú rozdelené do dvoch kategórií, a to na súťaž jednotlivcov a družstiev, ktorých samostatné kolá sú rozdelené podľa kvalitatívnej a obsahovej náročnosti. Každé kolo je presne časovo obmedzené a je zložené z niekoľkých súťažných úloh so svojou špecifickou bodovou hodnotou. Niektoré vopred určené úlohy sa riešia s časovým alebo hodnotovým bonusom.

Iba 16-ročný Pavol sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ján Farkaš)

Od roku 2013 sa okrem hlavnej súťaže samostatne vyhodnocuje aj kategória do 18 rokov a nad 50 rokov. To, že Slovensko má vyspelú mlaď, dokázala naša ekipa už v roku 2013 v Číne, kde Jakub Bahyl zo Žiliny získal striebro a Zuzana Hromcová bronz. A to máme ešte vicemajstra sveta Petra Hudáka, ktorý tento skvelý úspech dosiahol v Turecku v roku 2009.

Viac o téme: Majstrovstvá svetaSlovenský zväz hádankárov a krížovkárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu