Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aj deti s hendikepom si užívajú prázdniny plné pohybu. Budú z nich budúci paralympionici?

Zobraziť galériu (9)

Ponuka letných táborov pre deti je aj uprostred prázdnin tradične pestrá, no jedna z nich sa svojím zameraním štandardu predsa len dosť vymyká. V stredisku Remata pri Handlovej môžu aktívne prázdninovať hendikepované deti, dokonca aj spolu s rodičom, či asistentom. Veď už aj názov kempu – Hľadáme talenty – svedčí o tom, že ich čaká program plný hier a pohybu.

„Chata, v ktorej sú deti ubytované, je bezbariérová, dokonca len nedávno do nej pribudol nový výťah, do ktorého sa vmestia naraz traja vozíčkari.  Celý areál na Remate je prispôsobený ľuďom s rôznym telesným postihnutím,“ zdôrazňuje najdôležitejšiu vec dlhoročný organizátor táborov Peter Matiaško. „Po výsledkoch, ktoré sme s deťmi dosiahli, nám rodičia dôverujú a vedia, že o ne bude dobre postarané.“

Kempy pre zdravotne znevýhodnené deti sa na Remate konajú od roku 1996, Peter Matiaško aj s kolegami, ktorí pracujú s takouto mládežou, majú naozaj bohaté skúsenosti a vynikajúce výsledky. „Vyskúšajú si hneď niekoľko druhov športov – atletické disciplíny, stolný tenis, tenis na vozíku, lukostreľbu, plávanie, bocciu, športovú streľbu, cyklistiku, jazdu na koni, dokonca aj rybolov. Mnohí zistia, čo všetko dokážu napriek svojmu hendikepu až v našom tábore. Mali sme tu aj chlapca, ktorý prvýkrát hral bocciu práve u nás a o tri roky sa stal v tomto športe majstrom Európy,“ teší sa Matiaško.

Na Remate už objavili aj ďalšie športovo nadané deti, z ktorých sa neskôr stali reprezentanti Slovenska v paralympijských disciplínach. „Tento rok prišiel na prvý turnus zrakovo postihnutý lyžiar Jakub Krako. Nielenže deťom ukázal medaily, ktoré priniesol z paralympiády v Soči, no pomáhal nám aj ako inštruktor. Strelkyňa Veronika Vadovičová chodieva na Rematu pravidelne, nemá problém požičať deťom svoju „zlatú pušku“, s ktorou si vystrieľala prvé miesto v Pekingu. A keď im telesne znevýhodnený lyžiar Maťo France ukáže, ako vyzerá jeho tréning, je to stokrát lepšie, ako keby som im o tom ja len rozprával. A ešte im ako správny dídžej urobí aj diskotéku.“

Záujem o športové kempy je aj tento rok vysoký. Navyše, celý pobyt pre dieťa aj jeho asistenta (ak ho potrebuje) je vďaka Slovenskému paralympijskému výboru a grantovému programu Agitos bezplatný. Na Remate sa bude tieto prázdniny športovať ešte v dvoch turnusoch – od 28. júla do 2. augusta a od 17. do 23. augusta.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu