Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Všetko, čo by ste mali vedieť o letných táboroch: Užitočné rady a trendy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: CVČ Stará Ľubovňa)

BRATISLAVA - Kam s deťmi cez letné prázdniny? Táto otázka zamestnáva mnohých rodičov. Najmä tých, ktorí svoje ratolesti nemôžu z rôznych dôvodov "dať" starým rodičom či iným príbuzným. Vhodným riešením sú preto detské letné tábory. U českých susedov mnoho detí v nich vyžaduje nutnosť wifi pripojenia a mobilný telefón. Zisťovali sme, ako je to u nás.

Svet sa zmenil a pretechnizoval. O tom niet pochýb. Už malé deti vedia používať počítač. V porovnaní s minulosťou sa im úplne zmenili priority. Ak ich rodičia plánujú počas leta umiestniť do tábora, nepýtajú sa, čo budú jesť, či budú užívať spoločné záchody alebo ako budú bývať, ale prvé ich zaujíma, či tam bude wifina, opisujú českí odborníci. Dodávajú, že deti vedia svojich rodičov aj dokonale spracovať.

"Rodič vysvetlí, že v tábore síce nebude internet, ale zato tam bude príroda. A potom dieťa povie: Ale mami, predsa chceš, aby som ti písala, aby sme boli v kontakte," hovorí odborník pre novinky.cz.

Tábor je predovšetkým miesto na hranie

O tábory je na Slovensku veľký záujem. Žiaľ, aj tieto pobyty sú podmienené finančnou situáciou rodičov. Tábory zabezpečujú rôzne aktivity, treba si len vybrať. "Dôležité je, aby rodič mal predstavu, aký program je v tábore zabezpečený, čo bude jeho dieťa robiť," hovorí Marta Hanečáková, riaditeľka Centra voľného čau v Starej Ľubovni. Potrebné je vedieť, či je v tábore zabezpečená kvalifikácia alebo odborná spôsobilosť vedúcich a aké majú skúsenosti. Deti, hlavne menšie, potrebujú mať v tábore niekoho blízkeho, na koho sa môžu obrátiť. Animátor nie je iba kamarát, ale aj rodič, ktorý vie deti pochopiť.

"Je potrebné si uvedomiť, že dieťa ide do tábora ako na svoju dovolenku. Páčilo by sa rodičom, ak by na dovolenke mali ďalšie vzdelávanie, či iné povinnosti, ktoré by museli robiť, lebo si to niekto želá? Samozrejme je dobré, ak má tábor svoju ideu, ale celý pobyt by mal byť orientovaný na oddych, relax, pohyb v prírode a zážitky," vysvetľuje Hanečáková.

Všetko, čo by ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: CVČ Stará Ľubovňa)

Ak sa rozhodnete dieťa do tábora umiestniť, majte na pamäti, že ani najlepšia upútavka či cenová ponuka nemôžu povedať o tom, aký tábor bude. Najideálnejšie sú preto referencie od niekoho, kto už má skúsenosť alebo od samotných účastníkov, vedúcich, ktorí v tábore pracujú. "Rovnako je dôležité overiť si inštitúciu, ktorá tábory organizuje, aké má skúsenosti, navštíviť web stránku, ako komunikuje s deťmi, aké sú cenové relácie pre pobyt a čo za to deti dostanú, teda aké aktivity budú mať zabezpečené," dopĺňa riaditeľka CVČ.

Všetko, čo by ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: CVČ Stará Ľubovňa)

Trendy v letných táboroch

"CVČ uskutočňujú letné sústredenia niektorých klubov či krúžkov ako pokračovanie činnosti. Častokrát sú to tanečné, športové, vodácke, divadelné sústredenia, kde prichádzajú tí, ktorí celý rok spoločne pracovali a chcú zlepšiť svoje choreografie, výkony, či spoločne utužiť kolektív," hovorí riaditeľka. Pobytové tábory sú často orientované pre staršie deti od 10 rokov a viac.

Potom sú tu hlavne občianske združenia a mládežnícke organizácie alebo skupiny skautov, stretnutia miništrantov, teda cirkevné organizácie, potom komerčne zamerané cestovné kancelárie, ktorých cieľom je samozrejme aj zisk, alebo sociálne orientované tábory pre deti s menej podnetného prostredia. Rôzne firmy vytvoria zbierku pre tieto deti alebo prostredníctvom ÚPSVaR môžu získať dotácie pre deti, ktoré sú v hmotnej núdzi.

Všetko, čo by ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: CVČ Stará Ľubovňa)

Súčasným trendom pre staršiu kategóriu, teda viac ako 13-ročnú, je organizácia vlastných aktivít na základe oblasti záujmu. Sú to rôzne turnaje, prehliadky hudobných kapiel, kde pracovníci CVČ alebo iných združení sú skôr pomocníkmi pri koordinácií činnosti, pri hľadaní sponzorov, spracovaní námetov. "K zaujímavým patria aj medzinárodné aktivity - tu patria medzinárodné výmeny mládeže, ak získajú granty či už na národnej alebo medzinárodnej úrovni, alebo v rámci spolupracujúcich partnerských miest. Ak sa organizujú rôznorodé aktivity v rámci miest - je šanca, že aj mladí ľudia majú svoje miesto pri zabezpečovaní týchto aktivít," dodáva riaditeľka.

K zaujímavým aktivitám, ktoré tábory v rámci Slovenska ponúkajú patrí napr. plavecký kurz, ekotábor, tábor animovaného filmu, putovanie po prírode, tábor zameraný na varenie a prípravu jedál. Zväčša sú aktivity rozdelené do štyroch tematických okruhov, ako je spoznávanie prírody, kultúry a umenia, tábor zameraný na šport a technické zručnosti.   

Všetko, čo by ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: CVČ Stará Ľubovňa)

Hitom sú prímestské detské tábory bez internetu

"Ráno k nám deti prídu a po obede ich rodičia berú domov. Väčšinou ide o deti vo veku od 6 do 12 rokov," hovorí Hanečáková. Ideálne je, ak deti do tábora prídu spoločne s kamarátmi, ktorí sú buď z tej istej školy, klubu alebo bytovky.

Záujem o tento druh tábora od roku 2005 veľmi vzrástol. V popredí je snaha rodičov, aby menšie deti neboli počas prázdnin doma bez dozoru. Tí sa väčšinou rozhodnú pre prímestské detské tábory. Na týchto turnusoch sme so začiatku vnímali záujem o internet a mobil. Na pracovných stretnutiach s rodičmi sa vždy dohodneme a predstavíme im program plný pohybu, turistiky, hier v prírode, pobytu na kúpaliskách, nemáme tábory podmienené prístupom na internet a mobil. "Zatiaľ nemáme relevantné informácie o neochote deti ísť do tábor, kde nie je wifi, či internet," uvádza riaditeľka.

Všetko, čo by ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: CVČ Stará Ľubovňa)

Asociácia CVČ SR má združených viac ako 70 obecných centier, ktoré organizujú letné aktivity na základe finančných možnosti a príspevkov obcí a rodičov na danú činnosť. Každé zariadenie má svoje špecifiká.

"Azda najväčším problémom sú zvyšujú sa ceny pobytových táborov, čím viac detí sa nemôže do tábora dostať, lebo na to jeho rodičia, hlavne na východe Slovenska, nemajú. Viac detí je pohodlnejších a nemá záujem o pohybové aktivity. Taktiež je viac rodičov, ktorí sú prehnane starostliví a obávajú sa pustiť dieťa na pobyt, aby sa mu niečo nestalo," uzatvára riaditeľka CVČ.

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu