Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Toto je tvár bezdomovca hrdinu: Príbeh Pištu, ktorý zachraňuje Bratislavu!

To je on, separovania šampión Zobraziť galériu (2)
To je on, separovania šampión (Zdroj: TV JOJ)

BRATISLAVA – Aj vy ste zvedaví, kto je ten záhadný tulák, ktorý chodí po Bratislave a zachraňuje planétu? Dojemný príbeh bratislavského bezdomovca, ktorý separuje odpad, aby robil svet lepším, sme vám priniesli ešte minulý týždeň. Odvtedy si fotografia zachytávajúca jeho udatný čin vyslúžila tisíce „lajkov“ a muž bez domova sa stal hviezdou sociálnej siete. Je preto najvyšší čas, odhaliť jeho identitu. Rozhovor s hrdinom priniesla Tv JOJ.

Uvedomelého bezdomovca v akcii sa podarilo zachytiť Martinovi, ktorý sa o dnes už veľmi známu fotografiu podelil s celým svetom. „Musím sa podeliť o zážitok, ktorý ma dnes ráno dostal do šoku a nemého úžasu,“ opísal stretnutie s tulákom, ktorý sa namiesto bezduchého posedávania, venuje separovaniu odpadkov. Bezdomovec každý deň obieha bratislavské kontajnery a zrecykluje, čo sa dá. Keď sa ho Martin spýtal, prečo to robí, ani chvíľu nezaváhal a prezradil, že sa snaží robiť svet lepším.

Známa fotografia si vyslúžila už takmer 40 tisíc
Zobraziť galériu (2)
Známa fotografia si vyslúžila už takmer 40 tisíc  (Zdroj: Facebook)

Príbeh bezdomovca hrdinu dojal tisícky ľudí, ktorí si ho pomyselne uctili „lajkom“ a zdieľaním na sociálnej sieti. Väčšina ľudí tohto hrdinu doteraz poznala len z rozprávania, televízii sa ho však podarilo vypátrať a skromný tulák im bez akýchkoľvek okolkov poskytol milý rozhovor.

Pišta: Robím dobrú vec pre Bratislavu, aspoň si myslím

Pišta – to je meno v posledných dňoch tak často spomínaného a uctievaného hrdinu Bratislavy. Ako o sebe prezradil, zberom a separáciou odpadu sa živí už dlhšie, na ulicu sa dostal pred 15 rokmi, keď mu zomrela mama a rodina ho k sebe neprijala. Spočiatku byvál v ubytovni, neskôr u kamaráta v garáži až nakoniec skončil na ulici.

Záľuba v separovaní je jeho jediným zdrojom príjmu, ale aj obrovskou vášňou. „Ja to robím preto, aby si to aj tí bytoví všímali. A tým pádom robím dobrú vec pre Bratislavu, aspoň si myslím,“ hovorí Pišta. Najväčším paradoxom je to, že kým ešte mal strechu nad hlavou, triedenie odpadkov mu nič nehovorilo.

Teraz separuje od nevidím do nevidím. Obieha vytipované ulice v bratislavskom Ružinove a z kontajnerov vyťahuje konzervy, plechovky, alebo obaly od sprejov. Tie po tom zlisuje nohou, roztriedi do igelitiek, ktoré má pripravené na vozíku a odnesie do zberne surovín, kde si za ne vyslúži zopár centov.

Jeho pozornému oku neunikajú ani plastové fľaše, ktoré do nesprávnych kontajnerov odhadzujú ľahostajní ľudia. Tie takisto zlisuje a vhodí do toho správneho. Pišta si za svoju ušľachtilú činnosť vyslúžil už množstvo poklôn a príklad by si z neho mali brať aj ostatní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu