Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovenskom sa šíri viral bezdomovca hrdinu: Takto zachraňuje v Bratislave planétu!

Bezdomovec chce spraviť svet lepším Zobraziť galériu (2)
Bezdomovec chce spraviť svet lepším (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Tento človek si zaslúži obrovskú poklonu! Reč je o jednom z bratislavských bezdomovcov, ktorý sa aj napriek svojej náročnej životnej situácii rozhodol namiesto bezcieľneho túlania venovať činnosti svetu oveľa prospešnejšej. Jedinečný muž bez domova chodí od jedného kontajnera k druhému a separuje odpadky, na ktoré obyčajní ľudia pozabudli. Fotografia, ktorá ho zachytáva pri jednom z jeho "rajónov" v bratislavskom Ružinove sa okamžite začala šíriť internetom.

Bratislavského bezdomovca v akcii sa podarilo zachytiť Martinovi, ktorý sa so svojím úlovkom neváhal podeliť na sociálnej sieti. "Musím sa podeliť o zážitok, ktorý ma dnes ráno dostal do šoku a nemého úžasu," začína s opisom piatkovej príhody Martin, ktorý si na ceste do práce všimol pri kontajneroch bezdomovca.

Spočiatku to nepovažoval za nič nezvyčajné, no po chvíľke pozorovania mu takmer vypadli oči z jamiek. "Ten človek vyberal z kontajnerov všetky plechovky, triedil ich na hliníkové a kompótové, lisoval ich nohou a hádzal si ich do rôznych igelitiek na vozíku," opísal Martin a dodal, že okrem ďalšieho triedenia kartónu a papiera bezdomovec vyberal všetky plastové obaly z každého kontajnera na komunálny odpad a každú fľašku, ktorá sa dala, opäť zlisoval a všetky hádzal do kontajnera na plasty.

Uvedomelý tulák dokonca zbieral aj vrchnáky z fliaš, ktoré boli popadané popri kontajneroch a hádzal ich dnu. Keď sa ho Martin spýtal, či to robí pravidelne, vyrazil mu dych. "Povedal, že áno, každé ráno, na rôznych uliciach, bral to ako svoje rajóny," píše. V ešte väčšom šoku ostal po tom, čo sa ho spýtal, prečo toto všetko robí. "Povedal mi, že chce, aby bol tento svet lepší a tak sa snaží k tomu prispieť aspoň tak, ako je to v jeho možnostiach," dodáva s tým, že za plechovky a papier bezdomovec samozrejme dostane aj nejaké drobné v zberných surovinách, aby prežil.

Fotografiu zverejnenú ráno
Zobraziť galériu (2)
Fotografiu zverejnenú ráno  (Zdroj: Facebook)

Martin ostal po jeho odpovedi v nemom úžase. "Tento uvedomelý bezdomovec robí niečo, čo by malo byť úplne samozrejmé pre každého z nás a ruku na srdce, kto z nás naozaj oddelí aspoň tie základné plastové a papierové odpadky? Priznávam sa, že ani ja častokrát nie," pozastavuje sa nad tulákovou chrabrosťou.

Fotografia bezdomovca hrdinu už koluje internetom, na sociálnej sieti ju dovedna videli a zdieľali tisícky ľudí, ktorých tulákova hrdinskosť dojala. "Neskutočné, až mi vyhŕkli slzy," píše Diana. "To, že je bez domova, neznamená, že je bez rozumu a bez srdca, som rada, že si to niektorí ľudia uvedomujú," dodáva Silvia. Tento bezdomovec svojou záľubou možno planétu nezachráni, no je dobré vedieť, že ešte stále existujú ľudia, ktorí sa svet snažia robiť krajším.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu