Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na holokaust nesmieme zabudnúť. Aby sa už podobná tragédia nikdy nezopakovala

PR článok Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: PR)

Počas 2. svetovej vojny vykonávalo nacistické Nemecko spolu so svojimi spojencami systematické prenasledovanie a hromadné vyvražďovanie etnických, náboženských, či politických skupín, ktoré sa do dejín zapísalo pojmom holokaust. Počas holokaustu prišlo o život 12 až 16 miliónov (z toho 6 miliónov Židov) ľudí, ktorých vtedajší režim označil za nevyhovujúcich, čím ich odsúdili na smrť.

Už je to pár rokov, čo si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá práve na dnešný deň - 27. január.

Deň pamiatky obetí holokaustu bol vyhlásený Valným zhromaždením OSN 1. novembra 2005. Dátum bol stanovený úmyselne, pretože 27. januára 1945 sa Červenej armáde podarilo oslobodiť najväčší nacistický vyhladzovací tábor– koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau (Brezinka). Práve v tomto tábore zahynulo približne 1,5 milióna ľudí, najmä židovského pôvodu. Nachádzalo sa tam 5 plynových komôr, do ktorých bola väčšina ľudí poslaná ihneď po príchode do tábora.

Ľudia by mali pamätať na holokaust ako na nesmiernu urážku ľudstva.

Zaujímate sa o túto tématiku viac? Pri tejto príležitosti kníhkupectvo iPark.sk pre vás pripravilo zoznam niekoľkých kníh, ktoré sa týkajú tejto témy.

Mengeleho dievča - Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory

„Každý večer, keď myslím na svojich drahých, ktorí už nežijú, si hovorím: Ako si to mohla prežiť? Sama neviem. Bolo to naozaj iba o šťastí a náhode.“

To sú slová Violy Fischerovej, ženy, ktorá prežila Mengeleho pokusy, štyri koncentračné tábory a nakoniec nacistom utiekla. 

Utiekol som z Osvienčimu

7. apríla 1944 sa v koncentračnom tábore v Brezinke, ktorý bol súčasťou koncentračného a vyhladzovacieho tábora Osvienčim, rozzvučali poplašné sirény. Ohlasovali útek dvoch väzňov. Tento hrdinský čin sa ako jedným z mála podaril dvom slovenským židovským väzňom Rudolfovi Vrbovi a Alfredovi Wetzlerovi.

Tanec s nepriateľom

Príbeh o mimoriadne silnej, citlivej a odvážnej žene, ktorá si aj napriek pohnutému osudu zachovala životný optimizmus. Roosje sa v Osvienčime podrobila neľudským experimentom obávaného doktora Mengeleho a v Birkenau prežila aj vďaka tomu, že...

Žena bez čísla

Tento autobiografický príbeh čakal na svoje vyrozprávanie až príliš dlho. 

Iby prežila detstvo v Československu a v roku 1938 ju zvolili za najkrajšiu Bratislavčanku. Keď sa začali šíriť zvesti o prenasledovaní Židov, jej rodičom sa ju podarilo nelegálne prepašovať do Maďarska.

Mischling

Autorka v knihe bez zbytočného sentimentu a v plnej nahote zobrazuje krutosť nacistického režimu. Píše sa rok 1944 a do koncentračného tábora Osvienčim prichádzajú židovské dvojčatá Perla a Staša s matkou a so starým otcom. Dostanú sa do rúk neslávne známeho doktora Mengeleho, „anjela smrti“, ktorý na nich a na ostatných dvojčatách vykonáva neľudské experimenty. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu