Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Neviete si rady so svojím dieťaťom? Pomoc rodičom pri výchove deti do 6 rokov

Kniha Som rodič. A čo s tým? Zobraziť galériu (2)
Kniha Som rodič. A čo s tým? (Zdroj: PR)

Máriu Tóthovú Šimčákovú možno poznáte z televíznej obrazovky. Jej odporúčania a praktické rady vychádzajú z 23-ročnej praxe, no ako vraví, čo sa nenaučila v škole ani počas praxe, to ju naučili vlastné deti. Nikto nás totiž neučí byť rodičmi. Nie sú na to školy, nemáme povinný kurz rodičovstva a na to, ako vychovávať deti, musíme prísť sami. Často nám pomáhajú dobré rady v knihách a táto novinka patrí medzi ne.

Kniha Som rodič. A čo s tým? je praktickým pomocníkom pre rodičov s deťmi do šesť rokov.
Každý z nás je občas tak trochu zúfalý a má pocit, že jeho ratolesti ho počúvajú „jedným uchom dnu, druhým von“.

  • Ako postupovať pri problémoch dieťaťa so zaspávaním a s jedením
  • Ako reagovať pri vzdore dieťaťa
  • Ako dieťa odučiť od cumľa a plienok
  • Ako deti odmeňovať
  • Ako postupovať pri strate blízkeho človeka
  • Ako rozvíjať reč dieťaťa 

To je len zopár otázok, s ktorými sa stretnete v bežnom živote a odpovede na ne nájdete v knihe Som rodič. A čo s tým?

Známa slovenská detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková ponúka užitočné rady pri výchove detí do 6 rokov a overené návody, ako postupovať v rôznych situáciách. Text je sprevádzaný vtipnými ilustráciami.

Kniha Som rodič. A čo s tým? obsahuje napríklad informácie týkajúce sa spánku, stravovania či vzdoru detí, postupov pri odúčaní od cumľa a plienok. Autorka odpovedá na často kladené otázky odmeňovania, prípadne trestania detí. Okrem iných sú vzácne aj rady, ako rozvíjať reč dieťaťa, či ako postupovať pri strate blízkeho človeka. Autorka predstavuje podnetné  odporúčania, ktoré by pri výchove mali naozaj pomôcť. Je presvedčená, že uplatňovaním týchto rád v praxi sa výsledky isto dostavia.

Mgr. Mária Tóthová Šimčáková je úspešná detská psychologička. Práci s deťmi sa venuje už 23 rokov, pričom vyše 13 rokov pôsobila ako školská psychologička v základnej škole a gymnáziu v Bratislave. Pracuje s deťmi s rôznymi problémami, s celými rodinami, s učiteľmi a so školskými kolektívmi. Je členkou Asociácie školských psychológov SR a ČR, Slovenskej psychologickej spoločnosti pri SAV, Rady pre reklamu ako odborník na problematiku reklamy a na deti. Lektorovala mnohé programy pre deti a mládež, napríklad pre Nadáciu otvorenej spoločnosti, Slovenskú humanitnú radu ai.

Prečítajte si úryvok z novinky Som rodič. A čo s tým?:

Cumeľ, fľaša a iné závislosti detí
Ponúkame pár malých nápadov, ktoré by vám mali pomôcť zbaviť sa „malého“, ale nežiaduceho problému.

1. Dodajte cumľu nepríjemnú chuť
Možno pri odvykaní od cumľa pomôže, že ho nebudete obnovovať, takže bude už dosť vyťahaný a nepríjemný. Niekto ide až k tvrdšiemu riešeniu a natrie ho niečím nepríjemným, čo dieťaťu nechutí.

2. Jemne cumeľ poškoďte
Mnohým rodičom sa osvedčilo cumeľ nejako poškodiť, aby sa potom sám doničil a prestal byť dieťaťu v ústach príjemný. Niekto ho prepichne a čaká, kým sa neroztrhne, iný ho hneď natrhne až po držadlo.
POZOR na bezpečnosť: dajte pozor, aby ste cumlík nepoškodili tak, že by sa z neho uvoľňovali malé časti, ktoré by dieťa mohlo prehltnúť!

3. S ováciami cumeľ darujte
Ak si myslíte, že dieťa tento postup pochopí, potom darovanie (malému bábätku, psíkovi) alebo výmena cumľa za niečo iné, po čom dieťa túži, môže byť správnym trikom, ktorý jeho závislosť od cumľa pomôže ukončiť.

4. Postavte si hlavu
Dieťa si bude stále vyžadovať cumeľ, preto si postavte hlavu a cumeľ ani fľašu mu nedajte najprv na verejnosti a potom postupne ani doma. Vy ste rodič, a tak máte moc cumeľ dieťaťu náhle raz a navždy odobrať – aspoň teoreticky. Ak si myslíte, že pre vaše dieťa i vaše duševné zdravie je najlepšie jedného dňa jednoducho povedať nie, máte na to plné právo.

5. Odoberajte cumeľ postupne
Postupné a citlivé odstavovanie od cumľa budú asi všetci zúčastnení znášať lepšie. Prvým úspešným krokom je obmedziť jeho používanie iba na určité časové úseky (večerné zaspávanie) alebo miesto (posteľ).

6. Skončiť v pravý čas: čím skôr, tým lepšie
Bábätká aj malé deti majú svoje silné prostriedky, ako protestovať proti ukončeniu milovaného návyku, akým je napríklad práve cumeľ. Keď však zvyk ukončíte skôr, ako sa dieťa naučí slovne prejavovať svoju nevôľu alebo s vami bude vyjednávať, ušetríte si dosť času a energie. Bude to pre vás i vaše dieťa ľahšie.
Neublížite mu, a keďže v určitom veku už cumľanie na upokojenie nepotrebuje, je to len hlúpy zvyk!

7. Venujte cumeľ Cumlíkovej víle alebo Ježiškovi
Prísľub od čarovnej bytosti môže vášmu dieťaťu pomôcť prejsť zo života s cumlíkom do slobodného života bez cumlíka.

8. „Straťte“ cumeľ
Až budete nabudúce zasa hľadať stratený cumeľ, zastavte sa. Keď sa stratil, nech je stratený. Môžete ho však stratiť aj zámerne. Dieťa bude prosíkať, a tak je najlepšie všetky zahodiť a nedať sa obmäkčiť. Skúste mu navrhnúť kúpu inej, už „veľkáckej“ fľaše na pitie alebo ponúknite iba pohár. Ten si môže samo vybrať, napríklad s obrázkom princeznej či auta.

Obe možnosti sú pre zúfalých rodičov skvelým riešením.

9. Rozprávky a príbehy pomáhajú s problémami
Prostredníctvom príbehu či rozprávky môžete dieťa „navádzať“ na správanie, ktoré by ste uňho radi videli. Pomôže vám to tiež učiť sa novým veciam, zvládať zmeny či rozličné prechody, ako je napríklad skoncovanie s cumľom.

10. Nikdy nie, ak doma nie je pohoda
Ak máte pocit, že rodinná situácia dieťaťa nie je dobrá (rozvod rodičov, zmena bývania, príchod súrodenca do rodiny a pod.) a dieťa to stresuje, tak nie je vhodný čas zobrať mu jeho „barličku“. Treba to urobiť vtedy, keď dieťa aj vy na to budete pripravení a budete v pohode.
Viem to z vlastnej skúsenosti, nám doma vyšiel len jeden spôsob: zobrať cumeľ a vytrvať! 

11. Nenechajte to tak
Zakázať cumeľ je niekedy potrebné zo zdravotných dôvodov a dá sa to chápať ako prevencia, lebo:

  • deti, ktoré používajú cumeľ, majú viac problémov s ušnými infekciami,
  • je možné, že vaše dieťa bude mať problémy s výslovnosťou, ktoré cumeľ môže ešte zhoršiť,
  • dlhodobé a urputné cumľanie môže spôsobiť problémy so zubami a s ústnou dutinou

Kniha Som rodič. A čo s tým? sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Som rodič. A čo s tým?
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu