Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Matematika lásky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: PR)

Tieto dva pojmy – matematika a láska – zdanlivo nemusia mať nič spoločné. Iba ak by ste si mysleli, že ide o príbeh týkajúci sa učiteľa matematiky a zamilovanej študentky, alebo matematičky a učiteľa telocviku. Či prípadne lásku, ktorá zahorela počas písomky na hodine matematiky.

Autorka Hannah Fry, matematička na University College London, nielen učí matematiku, ale aj prednáša a popularizuje ju na rôznych fórach – v divadlách, puboch, na školách, v rozhlase a televíznych programoch. V tejto knižke, Matematika lásky, sa pozrela na matematiku z hľadiska medziľudských vzťahov – konkrétne na citlivú, zložitú a často kontroverznú tému lásky z hľadiska matematických zákonitostí.

Prevedie nás touto, pre naše životy vysoko významnou témou, fascinujúcou cestou od hľadania si partnera a správny výber Pána, či Pani Úžasnej cez organizovanie oslavy za zvuku svadobných zvonov a otázky nevery, až po stratégiu udržania si celoživotného funkčného vzťahu.  Poviete si, je toto vôbec možné? Ide o mágiu, štatistiky, či zbožné priania?

Matematika je základom všetkých prírodných vied a my sme, či už si to uvedomujeme alebo nie, súčasťou prírody. Nedá sa ňou vypočítať meno, alebo telefónne číslo budúceho frajera, celoživotnej lásky, ale  dá sa ňou predpovedať úspech, či pravdepodobnosť zlyhania pri hľadaní správneho partnera. Ľudské emócie do vzorca nevtesnáme. Ale správame sa, reagujeme podľa určitých zákonitostí a pravidiel a to už je predpoklad, ktorý matematika potrebuje. Pre pochybovačov ešte jeden príklad – ani počasie - vietor, oblaky, neovládajú matematické modely, ale ich použitím vieme predpovedať aj niečo také vzdušné a éterické, ako je ich pohyb po oblohe.

Autorka v deviatich kapitolách použije spolu asi štyri matematické vzorce určené pre skutočných milovníkov tejto krásnej vedy. Inak všetky svoje tézy, ich predpoklady a závery vysvetľuje a popisuje jazykom každému z nás zrozumiteľným. Ani humanitne, či športovo zameraný človek sa vďaka tomu nezamotá v zložitých vzorcoch.

Kapitoly ako – Aké sú šance, že si nájdeme tú pravú lásku, Je krása dôležitá?, Hra zvaná rande, Matematika sexu, či Ako žiť šťastne až do smrti sú písané sviežim, vtipným, ľudským štýlom. Hannah Fry často využíva princípy z Teórie hier a svoje vlastné postrehy, či skúsenosti. Pri argumentácii sa opiera aj o výskumy, či tvrdenia iných autorov, aby tak objektivizovala svoje závery.

Nečakajte, že sa dozviete všetky odpovede na otázky súvisiace s láskou. Ale prečítaním tejto knižky lepšie pochopíte prečo niektoré naše stratégie pri hľadaní si, či udržaní partnera majú väčšiu, alebo naopak menšiu šancu na úspech.

Pri jej čítaní sa určite dobre zabavíte a získate na túto kľúčovú, intímnu stránku našich životov nový pohľad.

Kniha Matematika lásky sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Matematika lásky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu