Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Meno Boha je Milosrdenstvo: Rozhovor s Andreom Torniellim

Obal knihy Meno Boha je Milosrdenstvo Zobraziť galériu (2)
Obal knihy Meno Boha je Milosrdenstvo

Vo vydavateľstve Fortuna Libri práve vychádza jedinečná publikácia Meno Boha je Milosrdenstvo (z tal. originálu: Il nome di Dio é Misericordia), úprimný a otvorený rozhovor s pápežom Františkom. Na rozdiel od iných kníh v tejto nenájdeme už v minulosti publikované rozhovory, ale dosiaľ nezverejnené slová a vyjadrenia pápeža Františka z rozhovoru uskutočneného ad hoc s vatikanistom Andreom Torniellim.

Publikácia vyvolala veľký záujem vydavateľstiev na frankfurtskom knižnom veľtrhu v októbri, o čom svedčí aj to, že v januári vychádza  súčasne v 86 krajinách. Na zadnej strane obálky všetkých vydaní je kópia podpisu pápeža Františka.

V rozhovore pápež František prostredníctvom spomienok

z mladosti a dojímavých skúseností zo svojho kňazského pôsobenia vysvetľuje dôvody, prečo si želal vyhlásiť mimoriadny Svätý rok. Nepodceňuje etické ani teologické otázky a zdôrazňuje, že cirkev nemôže zatvoriť dvere pred nikým.

Jednoduchým a priamym jazykom pozýva pápež František každého muža a každú ženu na zemi na prostý, dôverný, osobný dialóg. Každá stránka knihy vyjadruje vrúcnu túžbu priblížiť sa k všetkým dušiam v cirkvi i mimo nej, ktoré hľadajú zmysel života, cestu pokoja a zmierenia, liek na svoje fyzické i duchovné zranenia. Predovšetkým sa chce priblížiť k všetkým nepokojným a uboleným, ktorí túžia byť prijatí, nie odmietnutí: k chudobným a vylúčeným, k väzňom a prostitútkam, ale aj k zmäteným a k tým, čo sa vzdialili od viery, k homosexuálom i k rozvedeným. V tomto úprimnom dialógu sa pápež František nevyhýba ani vzťahom medzi milosrdenstvom, spravodlivosťou a skazenosťou. Kresťanom, ktorí sa pripočítavajú k zástupu „spravodlivých“, pripomína: „Aj pápež je človek, ktorý potrebuje Božie milosrdenstvo.“

Súčasťou slovenského vydania je aj Misericordiae vultus, bula, ktorou sa vyhlasuje mimoriadny Svätý rok milosrdenstva, v publikácii je použitá s láskavým dovolením Konferencie biskupov Slovenska.

Jorge Mario Bergoglio

Narodil sa 17. decembra 1936 v Buenos Aires, 13. marca 2013 sa stal rímskym biskupom a 266. pápežom katolíckej cirkvi.

Dňa 13. marca 2015 ohlásil Svätý rok milosrdenstva, ktorý sa skončí 20. novembra 2016. Predstavuje to rozhodný zlom v jeho pontifikáte.

Andrea Tornielli

Vatikanista a novinár denníka La Stampa a webovej stránky Vatican Insider, spolupracuje s niekoľkými talianskymi a medzinárodnými časopismi. Je autorom početných publikácií, medzi inými pápežovho prvého životopisu František. Pápež chudobných, preloženého

do 16 jazykov, a knihy Pápež František. Táto ekonomika zabíja, preloženej do deviatich jazykov.

Kniha Meno Boha je Milosrdenstvo sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Viac o téme: Kniha Meno Boha je Milosrdenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu