Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Darujte si s nami zdravie z vlastnej prírodnej záhrady

Obal knihy Darujme si zdravie z vlastnej záhrady Zobraziť galériu (2)
Obal knihy Darujme si zdravie z vlastnej záhrady (Zdroj: ipark)

Predstavte si záhradu. Takú, ktorá je v súlade s prírodnými zákonmi a vládne v nej harmónia a prirodzená krása. Nie, to nie je utópia! Teraz si môžete takúto záhradu vytvoriť aj vy sami. Stačí, keď sa necháte viesť našou najnovšou knihou od Hanky Sekulovej – Darujme si zdravie z vlastnej záhrady. Prostredníctvom nej sa môžete naučiť, ako napodobením prírodných ekosystémov, pri použití jedlých, liečivých a inak užitočných rastlín vytvoriť z vašej záhrady prirodzenú jedlú džungľu s množstvom živočíchov.

Keby ste sa Hanky Sekulovej, ktorá sa dlhodobo venuje prírodným jedlým liečivým permakultúrnym záhradám spýtali, prečo sa rozhodla o svojom životnom poslaní napísať knihu, pravdepodobne by vám povedala to isté, čo aj nám: „Rada by som roztočila svet okolo nás správnym smerom a pozitívne zmenila životy ľudí. Mnohí z nás sú uväznení v štandardných stereotypoch a nevedia, že veci sa dajú robiť aj inak, bez chémie a v súlade s prírodou. Lebo iba v súlade s prírodou je náš život a život našich detí trvale udržateľný.“

Vo svojej knihe Darujme si zdravie z vlastnej záhrady predstavuje Hanka jedinečný prístup k záhrade, ktorá je založená na prírodných princípoch. A čím je tento prístup taký výnimočný? Tým, že človek s prírodou nebojuje, ale naopak s ňou spolupracuje. Časom je možné vychutnať si v takejto záhrade (pri minimálnej prácnosti) relax, liečivé pôsobenie a zdravé jedlé plody, ktoré vám vďačne poskytne. Prináša totiž nielen potešenie z prirodzenej krásy, ale aj mnohoraký úžitok. Veľkým plusom je trvalá udržateľnosť tohto spôsobu pestovania. Dokáže sa totiž sám recyklovať – obnovovať, a to bez zásadného vonkajšieho zásahu a hlavne – bez chemických prídavkov. Keby sme túto definíciu chceli ešte zjednodušiť, tak nám vyjde niečo, čo si dokáže žiť svojím životom a z roka na rok sa samo postaviť na nohy. A ako bonus nás navyše aj nakŕmi a poteší.

V knihe Darujme si zdravie z vlastnej záhrady tak postupne nájdete nielen bližšie vysvetlenie toho, čo je prírodná jedlá liečivá permakultúrna záhrada, ale Hanka Sekulová v nej predstavuje aj svoju vlastnú jedinečnú záhradku so všetkými jej špecifikami. Súčasťou takejto záhrady sú samozrejme aj jej obyvatelia v podobe rôznych zvierat a živočíchov, ktoré tam prebývajú ako prirodzená súčasť obnoviteľného ekosystému. Kniha je teda príbehom jednej záhrady s množstvom krásnych fotografií, ktoré ilustrujú, ako sa menila v čase. Pre tých, ktorý by si radi vytvorili podobnú záhradu, poskytuje kniha množstvo užitočných informácií, ako si vytvoriť prírodnú záhradnú liečivú oázu. Nájdete v nej rady a návody, napríklad o pestovaní vlastných priesad, liečivých bylinkách, o kombinovaní rôznych rastlín, ale aj o zalievaní a netradičných možnostiach pestovania. Popisuje tiež spolunažívanie s včelou rodinou a okrasnou úžitkovou hydinou. Veľmi cennou súčasťou knihy je kapitola venovaná konkrétnym druhom Hankiných obľúbených rastlín a byliniek. Chýbať nesmú ani recepty chutných jedál a liečivých prípravkov zo zdravých plodov permakultúrnej záhradky. Kniha Darujme si zdravie z vlastnej záhrady je dôkazom a ukážkou toho, ako je možné vytvoriť a následne spolunažívať v súlade s prírodou.

O svojej pomerne rozsiahlej záhrade hovorí Hanka Sekulová aj ako o svojej trpezlivej učiteľke a vernej priateľke. V knihe sa vyznáva z toho, že ako rástla, tak rástol aj duch, ktorý sa v jej záhrade usídlil a dnes je z nej magické miesto, ktoré  priťahuje zvieratá zo širokého okolia. V jej čarovnej záhrade rastú, okrem iného, liesky, orech kráľovský, jedlé gaštany, ríbezle čierne, červené, egreše, čučoriedky, zemolez kamčatský, jahody lesné aj šľachtené, maliny, kivi, figa, ovocné stromy, vŕba, liečivá lipa, baza čierna, dulovce, rakytníky a šípové ruže, borovice či smreky. Nechýbajú bylinky s liečivými účinkami na telo a príjemné zelené zátišia. 

Keď sa táto kúzelná publikácia dostala do rúk moderátorke Adele Banášovej, zaujala ju natoľko, že sa rozhodla prevziať nad knihou záštitu.

„Teším sa z tejto knihy, lebo nám ukazuje, ako žiť v symbióze s prírodou bez toho, aby sme ju prispôsobovali svojim vlastným, často pomýleným predstavám. Takto vnímaná príroda nám napokon prinesie aj oveľa viac darov a osohu.“

Adela Banášová

Kniha Darujme si zdravie z vlastnej záhrady sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Viac o téme: Kniha Darujme si zdravie z vlastnej záhrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu