Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Je možné päť dní v týždni normálne jesť a pritom schudnúť a cítiť sa zdravšie?

Nové knihy o chudnutí. Zobraziť galériu (3)
Nové knihy o chudnutí. (Zdroj: PR)

V uplynulých desaťročiach módne trendy v stravovaní prichádzali a odchádzali, no bežné lekárske odporúčania týkajúce sa zdravého životného štýlu zostávali rovnaké: jedzte potraviny s nízkym obsahom tuku, cvičte viac a nikdy, naozaj nikdy nevynechajte žiadne jedlo. V tom istom období však prudko vzrástla miera obezity na celom svete. Existuje teda aj iný prístup, ktorý by bol založený na dôkazoch? Taký, ktorý by sa opieral o vedu a nie o aktuálne názory?

Jednoduchá odpoveď znie: áno - je to prerušovaný pôst. Počas 2 dní v týždni obmedzíte denný prísun kalórií – na 500 kalórií ženy a na 600 kalórií muži. Veľa ľudí si myslí, že pôst je drastický, no keď sa naň pozriete zblízka v knihe NOVÁ DIÉTA 5:2 a vyskúšate si ho sami na sebe, presvedčíte sa o jeho mimoriadnom potenciáli. Ako hovorí jeden z lekárskych odborníkov: „Pôst je najužitočnejšia vec, akú môžete urobiť pre svoje telo.“

Postenie sa nie je nič nové. Naše telo je na pôst nastavené. Vyvíjali sme sa v dobách, keď jedla nebolo veľa a my ľudia sme výsledkom dlhého vývoja v tisícročiach, v ktorých sa striedali hody a hlad. Dôvodom, prečo tak dobre reagujeme na prerušovaný pôst, môže byť fakt, že oproti dnešnej potrebe prijímania troch jedál za deň oveľa vernejšie odráža prostredie, v ktorom sa formoval moderný človek.

Zdá sa však, že mnohí z nás trávia väčšinu času jedením. Zriedkakedy sme hladní. Napriek tomu sme nespokojní. So svojou váhou, s telom alebo so zdravím. Prerušovaný pôst nás môže vrátiť späť k našej ľudskej podstate. Je to cesta nielen k zníženiu hmotnosti, ale aj k nadobudnutiu dlhodobého zdravia a pohody. Vedci ešte len začínajú objavovať a dokazovať, akým účinným nástrojom pôst môže byť.

Kniha NOVÁ DIÉTA 5:2  vznikla na základe špičkových výskumov týchto vedcov a ich vplyvu na náš aktuálny prístup k chudnutiu, odolnosti voči chorobám a dlhovekosti, a zaujala celý svet v lete v roku 2012.

Kniha ponúka praktický návod, ako sa postiť bezpečne, účinne a udržateľným spôsobom, aby ste si pôst ľahko zakomponovali do svojho bežného každodenného života. Podrobne opisuje pocity z pôstu, čo môžete každý deň očakávať, ako sa stravovať a kedy jesť a ponúka aj množstvo tipov a stratégií, pomocou ktorých dosiahnete maximálny úžitok z jednoduchých zásad tejto diéty.

V prípade mnohých ľudí štandardné odporúčania diét jednoducho nefungujú. Diéta 5 : 2 je úplne odlišná. Má schopnosť zmeniť náš pohľad na stravovanie a chudnutie.

• Táto diéta si vyžaduje, aby sme rozmýšľali nielen o tom, čo jeme, ale aj kedy jeme.

• Netreba sa riadiť žiadnymi komplikovanými pravidlami. Stratégia je flexibilná, pochopiteľná a ľahko zvládnuteľná.

• Neobsahuje žiadnu každodennú drinu s rátaním kalórií – nič z tej nudy, frustrácie alebo pravidelného deficitu, ktoré sú typické pre plány konvenčných diét.

• Áno, jej súčasťou je pôst, no nie v takej forme, ako ho poznáte. Nebudete v stanovený deň umierať od hladu.

• Naďalej si budete vychutnávať jedlá, ktoré máte radi, a to väčšinu času.

• Keď sa vám podarí schudnúť, dodržiavaním základného programu si svoju novú hmotnosť dokážete udržať.

• Schudnutie je len jedným z prínosov. Skutočnú hodnotu majú dlhodobé zdravotné účinky, ktoré prináša – zníženie rizika širokého spektra chorôb vrátane cukrovky, srdcových chorôb a rakoviny.

• Čoskoro pochopíte, že to nie je diéta. Je to oveľa viac: je to stratégia pre dosiahnutie dlhého a zdravého života.

Nová diéta 5:2

Dr. Michael Mosley & Mimi Spencerová

Nová diéta 5:2 – Kniha receptov

Dr. Michael Mosley & Mimi Spencerová

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu