Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Budíček pre Západ: Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica zvyšuje hrozbu vojny v Európe, tvrdí expert

Atentát na premiéra SR Roberta Fica počas rokovania výjazdu vlády SR v Handlovej.
Atentát na premiéra SR Roberta Fica počas rokovania výjazdu vlády SR v Handlovej. (Zdroj: Profimedia, Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenský premiér Robert Fico sa naďalej zotavuje v Banskobystrickej nemocnici. Vo včerajších večerných hodinách ho tam dopravila záchranárska helikoptéra vo veľmi vážnom stave. Premiéra počas výjazdu vlády SR postrelil útočník Juraj C. (71) v Handlovej pred domom kultúry. Podľa expertov tento akt len provokuje k širšej hrozbe a vojne proti Putinovi.

archívne video

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

V histórii Slovenskej republiky bol atentát na Roberta Fica vôbec prvým pokusom o vraždu vládneho predstaviteľa na verejnosti. Vo včerajších hodinách okolo 15:00 v rámci výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej predstúpil slovenský premiér pred ľudí, ktorí sa zhromaždili v blízkosti Domu kultúry. Počas podávania rúk sa náhle spustila streľba. 

Vzduchom zazneli štyri výstrely a Fico padol k zemi. Ochranka ho následne presunula do vládneho vozidla. Z Handlovej museli premiéra SR premiestniť do nemocnice v Banskej Bystrici, pretože musel podstúpiť náročnú operáciu. 

Putin to spojil s Ukrajinou

K incidentu na hlavného predstaviteľa vlády SR sa vyjadrili viacerí zahraniční politici, medzi ktorými bol aj ruský prezident Vladimir Putin. Britský Daily Mail uvádza, že hlava Kremľa opísala útok na Roberta Fica ako "obludný čin". Putin ďalej zdôraznil, že vo vzduchu teraz visia obavy z pokusu o zabitie jeho podporovateľa a politika, ktorý "neochvejne argumentoval proti vojenskej podpore Ukrajiny". 

Ruský prezident sa tak vyjadril počas oficiálnej návštevy Číny. V Pekingu dodal, že "Robert Fico je odvážny človek a dúfa, že odvaha mu pomôže obstáť aj v takejto ťažkej situácii".

Bezpečnosť je čoraz kritickejšia 

Plukovník Hamish de Bretton-Gordon, bývalý veliaci dôstojník prvého kráľovského tankového pluku britskej chemickej, biologickej, rádiologickej a jadrovej obrannej jednotky sa počas včerajšieho večera vyjadril, že v Európe je situácia ohľadom bezpečnosti čoraz kritickejšia, pričom tento stav len prospieva k vojnovej hrozbe proti Putinovi v širšom meradle. "Je to ďalší budíček pre Západ. Pokiaľ budeme tento posledný útok ignorovať, hrozby na vznik vojnového konfliktu v Európe sa rapídne zvýšia," varoval.

Zelenskyj atentát odsudzuje

Vzhľadom na Ficov nesúhlas s vojenskou pomocou pre Ukrajinu v konflikte proti Ruskej federácii sa na internete objavili špekulácie, ktoré naznačujú, že streľbu mohol nariadiť Kyjev. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj sa k incidentu na slovenského premiéra vyjadril nasledovne: "Dôrazne odsudzujeme tento akt násilia voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu." Útok na Fica odsudzuje aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová: "Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu."

Voda na mlyn pre Rusko

Očakáva sa, že Rusko sa bude snažiť spolitizovať streľbu tým, že navrhne politikom v EÚ a v štátoch NATO, ktorí sa odvážia namietať proti vojenskej podpore Ukrajine, že už nie sú v bezpečí. Bývalý predseda obranného výboru Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva Tobias Ellwood sa na adresu Slovenskej republiky vyjadril, že  je pod čoraz väčšou hrozbou Ruska. "Tento atentát na premiéra SR by sa dal ľahko použiť ako ospravedlnenie na zavedenie podobných drakonických obmedzení, aké teraz vidíme v Maďarsku a Bielorusku."

Napojený na proruskú milíciu

Strelca z Handlovej Juraja C. (71) policajné zložky spacifikovali a umiestnili do väzby. Tam sa k činu priznal, pričom útok na predsedu vlády SR vysvetľoval ako následok politických krokov proti slobodným médiám. 

Miestni novinári spravili aj rozhovor so synom podozrivého, ktorý bol svedkom útoku. "Nemám potuchy, čo otec chystal, čo plánoval a prečo sa to stalo," povedal rozrušený syn a doplnil, že jeho otec netrpel žiadnymi psychickými problémami  a nikdy sa nezmienil o pokuse alebo prípravách streľby na politika. Pozadie útočníka však vyvolalo ďalšie otázky. Na fotografiách je jasne vidieť, že bol napojený na proruskú milíciu Slovenskí branci.

Viac o téme: BezpečnosťStreľbaTeórieRobert FicoSRVladimir PutinEurópska úniaJuraj C.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu