Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Politológ: Novela spraví zo Slovenska poloprezidentský štát

Michal Horský
Michal Horský

BRATISLAVA - Novela Ústavy SR, ktorá umožňuje hlave štátu poveriť vládu bez dôvery parlamentu dočasným vykonávaním funkcie, vnáša do slovenskej legislatívy prvky poloprezidentského systému. Myslí si to politológ Michal Horský. Je presvedčený, že vláda poverená prezidentom bude vo svojich právomociach "karikatúrou francúzskeho poloprezidentského systému".

"Naša ústava je konštruovaná ako čistý parlamentný systém vlády, kde prezident má presne vymedzené právomoci a vláda v plnom rozsahu svojej činnosti podlieha rozhodnutiam parlamentu. Prvky, ktoré novela vnáša do ústavy, sú tomuto systému úplne cudzie," konštatoval.

Prijaté zmeny sa podľa neho najviac podobajú systému, ktorý funguje vo Francúzsku. "Predsedu francúzskej vlády menuje prezident a parlament ho na začiatku odsúhlasí. Ale za to, čo potom ministerský predseda robí, nezodpovedá parlamentu, ale prezidentovi," vysvetlil Horský svoje videnie prijatej zmeny.

Politológ kriticky vníma aj to, ako sa situácia vyvíjala po tom, ako vo štvrtok (20.10.) lídri parlamentných strán predstúpili pred verejnosť s dohodou o spolupráci. Poukázal, že už spoločné hlasovanie o podpredsedovi parlamentu dokázalo, že koalícia nemá podporu 76 poslancov, ktorú deň predtým deklarovala. "A čo sa týka pána Igora Matoviča (nezávislý, hnutie Obyčajní ľudia), jeho kroky sú úplne mimo predikčných schopností politológov," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu