Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Figeľ: Na svietenie a kúrenie vládu netreba, bol by to luxus

Ján Figeľ a Iveta Radičová
Ján Figeľ a Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko vládu, ktorá by mala len svietiť a kúriť, nepotrebuje. Myslí si to predseda KDH a minister dopravy Ján Figeľ, podľa ktorého by bolo veľmi luxusné mať kabinet a nemať ho kompetentný hlavne v oblastiach, ktoré sú nevyhnutné pre chod výkonnej moci.

O tom, že dočasná vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) nemá mať žiadne zásadné kompetencie a má len "svietiť a kúriť", hovoril niekoľkokrát predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Poslanci dnes napokon schválili zmenu Ústavy SR, na základe ktorej dočasný kabinet príde o niektoré zo svojich kompetencií a na niektoré kroky si bude musieť pýtať súhlas prezidenta SR.

To, čo vláde ostalo, hodnotí predseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH) ako ústavne veľmi silné kompetencie. "Netreba túto vládu zneisťovať. To, čo sme dnes dokázali prijať, ju legitimizuje a oprávňuje, aby mohla rozhodovať," vyhlásil.

Aj poslanec KDH a predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Radoslav Procházka odmietol tvrdenie Smeru-SD, že takýto kabinet bude v podstate len na to, aby svietil a kúril. "Toto je vláda, ktorá bude vykonávať svoje ústavné kompetencie v relatívne veľkom rozsahu, ale bude zbavená možnosti prijímať zásadné rozhodnutia v oblasti zahraničnej a vnútornej politiky a v hospodárstve," zdôraznil s tým, že dočasný kabinet napríklad nebude môcť rozhodnúť o privatizácii strategických podnikov, a keď bude chcieť použiť peniaze zo svojej rezervy, bude musieť žiadať súhlas prezidenta.

Plénum dnes zmenou ústavy rozhodlo, že prezident SR Ivan Gašparovič bude môcť poveriť vládu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), ktorá stratila dôveru parlamentu, vykonávaním funkcie až do vymenovania nového kabinetu. Dočasná vláda však bude mať len oklieštené kompetencie. Bude môcť rozhodovať len o návrhoch zákonov a nariadeniach vlády, návrhoch štátneho rozpočtu a štátneho záverečného účtu, o medzinárodných zmluvách, návrhu na vyhlásenie vojnového stavu, o nariadení mobilizácie ozbrojených síl, vyhlásení výnimočného stavu či vyslaní ozbrojených síl mimo územia SR. V kompetencii vlády ostane aj rozhodovanie o ďalších otázkach vyplývajúcich zo zákonov a vymenúvanie a odvolávanie štátnych funkcionárov a troch členov Súdnej rady SR, avšak len so súhlasom prezidenta.

Dočasná vláda príde napríklad o možnosť rozhodovať o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky či o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu