Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Novelu ústavy schválili, podľa Fica chaos pokračuje

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament dnes 139 hlasmi schválil novelu Ústavy SR, ktorá umožní prezidentovi poveriť vládu odvolanú pre stratu dôvery v parlamente vykonávaním pôsobnosti až do vymenovania novej vlády. Novela, o ktorej parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní, umožní prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi odvolať vládu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) a poveriť ju plnením funkcií do predčasných volieb a vytvorenia novej vlády. Mandát vlády však bude obmedzený.

Nové znenie Ústavy SR vyrieši ústavnú krízu, ktorá vznikla po tom, čo Radičovej vláde parlament 11. októbra nevyjadril dôveru. Platná ústava prezidentovi prikazuje vládu v takomto prípade odvolať, neumožňuje mu ale poveriť ju ďalším plnením funkcií. Po podpise prezidenta Ivana Gašparoviča bude nové znenie účinné dňom vyhlásenia.

Za nové znenie ústavy hlasoval celý klub SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd, všetci prítomní poslanci v klube Smeru-SD s výnimkou Martina Glváča, ktorý nehlasoval. Zmenu podporili aj nezávislí poslanci Igor Matovič, Rudolf Pučík a Andrej Ďurkovský. Členovia SNS a Anna Belousovová sa na hlasovaní nezúčastnili.

Vláda, ktorej bola v NR SR vyslovená nedôvera, po schválení návrhu ústavného zákona bude mať len obmedzené kompetencie. „Ak prezident odvolá vládu Ivety Radičovej, obmedzí jej kompetencie prijímať niektoré rozhodnutia. Vláda bude mať úlohu len kúriť a svietiť. Vláda po odvolaní a poverení prezidentom nebude môcť prijímať žiadne zásadné rozhodnutia v hospodárskej a sociálnej politike, v oblasti zahraničnej a vnútornej politiky. Teda žiadna privatizácia, zákony, ktoré by menili systémy daní a odvodov. Nebude môcť rozhodovať o návrhoch na ústavný súd, o podaní návrhu zákona na verejnú diskusiu, nebude môcť udeľovať amnestie. Pri vymenovaní a odvolávaní štátnych úradníkov bude potrebovať súhlas prezidenta SR. Vláda bude prísne pod kontrolou prezidenta s výnimkou diskusií o štátnom rozpočte,“ povedal dnes novinárom predseda Smeru-SD Robert Fico.

Podľa Fica chaos v koalícii pokračuje. Po štvrtkovej dohode hneď prvé hlasovanie o voľbe podpredsedu NR SR podľa neho ukázalo, že koalícia má tak napäté vzťahy medzi sebou, že nie je schopná prijímať žiadne rozhodnutia. „Preto bolo potrebné vziať iniciatívu a predložili sme návrh na novelizáciu ústavy, ktorá umožní prezidentovi SR, aby okamžite odvolal vládu Ivety Radičovej, pretože tá stratila dôveru v parlamente a prezident ju musí odvolať. Rovnako umožňuje prezidentovi, aby sa rozhodol, či túto vládu poverí vykonávaním funkcie do vymenovania novej vlády,“ zdôraznil Fico.

Na Slovensku padla vláda, pretože nezískala dôveru a prezident ju môže po novelizácii odvolať a poveriť vykonávaním funkcie. „Našou podmienkou však bolo, aby nemala mandát, ktorý zodpovedá normálnej, stabilnej, silnej vláde v období, keď má nadpolovičnú väčšinu v NR SR. Navrhli sme preto, aby bol zúžený mandát vlády, keď je len poverená výkonom funkcie,“ dodal Fico.

Hlasovanie o novele ústavy bolo posledným bodom 24. schôdze NR SR, ktorú vzápätí predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) ukončil. Hneď v jej úvodný deň (11. októbra) padla vláda Ivety Radičovej, ktorej poslanci pri hlasovaní o eurovale nevyslovili dôveru, čo ovplyvnilo vývoj celej schôdze. Druhým rokovacím dňom bol štvrtok 13. októbra, keď plénum síce euroval odobrilo, ešte predtým však schválilo skrátenie volebného obdobia a predčasné voľby. V ten istý deň sa zmenil aj predseda snemovne, Richarda Sulíka (SaS) vo funkcii nahradil Hrušovský.

Schôdza trvala šesť rokovacích dní, hoci pôvodne ju Sulík ešte ako predseda snemovne naplánoval na tri týždne. Pod skrátenie sa podpísalo aj presunutie takmer štyroch desiatok poslaneckých návrhov zákonov na nasledujúcu schôdzu, jej začiatok je podľa schváleného harmonogramu naplánovaný na 29. novembra. Najdôležitejším bodom programu bude schvaľovanie štátneho rozpočtu na rok

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu