Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sulík: Toto divadlo nemuselo byť, keby platili dohody zo včera

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dohodli sme sa a hotovo – s týmito slovami odchádzal dnes z Prezidentského paláca šéf SaS Richard Sulík po stretnutí piatich parlamentných strán s prezidentom. Na rokovaní o návrhu zmeny Ústavy SR chýbala len SNS.

„Prijímam to v pohode, meníme ústavu tak, aby nedošlo a nedochádzalo k týmto situáciám. Tak isto sme boli dohodnutí už včera, toto celé divadlo nemuselo byť, keby platili dohody zo včera, ale tak čo už,” konštatoval Sulík. Podľa jeho slov stranícki lídri diskutovali o možnostiach oklieštenia kompetencií dočasnej vlády, ktorá by mala viesť krajinu až do marcových volieb. “Logické veci, ako že vláda sa nesmie uchádzať o dôveru, vláda nesmie predkladať programové vyhlásenie vlády,” naznačil Sulík.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár sa odmietol vyjadriť, kým zmenu Ústavy SR neodklepne parlament. Podľa šéfa SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu je vysoko pravdepodobné, že parlament schváli ústavnú zmenu ešte dnes. V týchto chvíľach zasadá k návrhu v skrátenom legislatívnom konaní mimoriadne vláda. Podmienkou opozičného Smeru-SD pre podporu novelizácie článku Ústavy SR je oklieštenie kompetencií. „Sú dve línie. Jedna je skôr tradičná, že prezident pri poverení vlády vymedzí okruhy pôsobností a druhá je, že sa taxatívne vymedzia, vymenujú kompetencie,” uviedol pri odchode z Prezidentského paláca predseda KDH Ján Figeľ. “Predstavitelia KDH celý týždeň apelovali nielen na politické, ale aj ústavné riešenie. Jej doplnenie je odpoveďou pre aktuálny prípad, ale aj pre budúcnosť,” poznamenal.

Konať podľa upravenej ústavy bude možné až po nadobudnutí účinnosti návrhu, teda dňom publikovania v Zbierke zákonov. Prezident Ivan Gašparovič dal dnes stranám ultimátum na prijatie novely ústavy do konca budúceho týždňa.

Vláda dnes schválila návrh na skrátené legislatívne rokovanie o malej novele ústavy. Tá má pomôcť k odblokovaniu ústavnej krízy po páde vlády a umožniť, aby prezident SR mohol poveriť vládu vykonávaním funkcie po nevyslovení dôvery v parlamente. Podľa schváleného materiálu má premiérka predložiť návrh na skrátené legislatívne konanie o návrhu ústavnoprávneho výboru parlamentu na vydanie ústavného zákona, ktorým sa dopĺňa ústava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu