Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Mikloš: Na summit EÚ by nemal isť Gašparovič, ale Radičová

Ivan Gašparovič a Iveta Radičová
Ivan Gašparovič a Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredseda SDKÚ-DS a minister financií Ivan Mikloš nepovažuje za šťastné riešenie, aby na summit EÚ, zvolaný na 23. októbra, išiel prezident Ivan Gašparovič. Rokovať by mala podľa neho premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). "Aj slovinský premiér chodí na summity, hoci jeho vláde nebola vyslovená dôvera," poznamenal.

V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike Mikloš však zároveň nevylúčil ani prezidentovu účasť na summite. "Bude to tak, ako sa uzavrie politická dohoda," vyhlásil. S názorom, že na summit by mal ísť prezident, prišiel v relácii predseda Smeru-SD Robert Fico. Sociálni demokrati by podľa neho neboli ani proti tomu, že by ho tam sprevádzal Mikloš. Výber členov prezidentovej delegácie necháva Smer-SD na hlavu štátu. Mikloš sa Ficovmu nápadu čuduje.

"Čudujem sa, že Robert Fico niečo také navrhuje, pretože na summity chodil a vie, že tam chodí len premiér, premiérka alebo hlava štátu. Nevidel som tam ešte nikoho, aby tam ťahal prívesky," povedal Mikloš, ktorý by sa cítil ako taký prívesok. "Hlavne by som nevedel, čo tam mám robiť. To je rokovanie vo formáte jeden človek za jednu krajinu. Buď premiér, alebo hlava štátu. Takže sa čudujem, ako pán Fico s takou konštrukciou prišiel," zdôraznil.

Fico si nemyslí, že by na summit mala ísť premiérka Radičová. Považuje to dokonca za neúnosné, keďže ide o summit, ktorý bude podľa jeho slov životne dôležitý. "Pani Radičová už nemá čo vyrokovať a nemá ani mandát. Navyše je klamárka a my jej neveríme," povedal predseda Smeru-SD, ktorý vyzýva politické strany, aby súhlasili s Gašparovičom ako hlavou delegácie na summite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu