Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico o Radičovej: V Európe stratila tvár a už nevyrokuje nič

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico

BRATISLAVA - Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico rokoval s lídrami SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd Mikulášom Dzurindom, Jánom Figeľom a Bélom Bugárom o predčasných voľbách 42 minút a 31 sekúnd. Expremiér to vyhlásil v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Sme.

Napriek rýchlosti rokovania poprel, že by bol tento scenár vopred dohodnutý. "Nebolo vopred nič dohodnuté. Jediné, čo bolo dohodnuté, bolo vo vnútri Smeru, čo budeme robiť, a to sme dôsledne dodržali," uistil.
      
Na otázku, či Smer-SD podporí premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) na rokovaniach v Bruseli, ak by ostala na čele vlády, odvetil, že Radičová je veľký politický omyl. "Myslím si, že v otázkach Európy bude Smer prijímať rozhodnutia v prospech Európskej únie, ale pokiaľ ide o vnútropolitickú situáciu, budeme tvrdo proti pravicovým riešeniam namietať," deklaroval.
      
Fico je zároveň presvedčený, že premiérka už v Bruseli nevyrokuje nič. "Pretože opakovane zavádzala verejnosť. Pamätáte sa ako mávala písomnými poznámkami od Barossa, že vyjednala realokáciu zdrojov na diaľnice? Klamstvo. Ako informovala všetkých, že má s Merkelovou rozhovory, kde ponúkla vejár možností? Ona mala jediný vejár, ktorý si kúpila na blšom trhu. Jednoducho Iveta Radičová stratila v Európe tvár a už nevyrokuje nič," myslí si šéf Smeru-SD.
      
Navyše on sám by sa čudoval, keby na blížiaci sa summit nešiel prezident Ivan Gašparovič ako najvyššia hlava štátu, pretože vláda neexistuje, padla. "A mal by si zobrať jedného z ministrov, ktorý bude poverený vykonávaním funkcie až do predčasných parlamentných volieb a zodpovedá za problematiku. Ale Iveta Radičová nemá žiadny mandát," tvrdí Fico s tým, že toto je jeho názor a nie dohodnutý postup.
      
V súvislosti s rozhodnutiami, ktoré chceli politici pôvodne prijať, poznamenal, že napríklad dlhová brzda je už témou pre novú vládu. "To sú zákony, ktoré majú ústavnú podobu a musia byť dobre pripravené. Súhlasím s tým, že treba schváliť hornú hranicu dlhu štátu, myslím si, že na úrovni maastrichtského kritéria," povedal.
      
Čo bude s obsadením postu generálneho prokurátora, Fico nevie. "Spýtajte sa prezidenta. My považujeme Jozefa Čentéša za čisto politického nominanta vládnej koalície, ktorá už neexistuje," konštatoval. Reálne nevidí ani obsadzovanie ďalších funkcií. "NBÚ je už za nami, lebo kandidát, ktorý sa na to chystal (poslanec SaS Kamil Krnáč), už nebude ani poslancom Národnej rady. Pokiaľ ide o Úrad pre verejné obstarávanie, tam nás Radičová oklamala ako obyčajne, lebo toto patrí opozícii, ale si to uzurpovali. Potom ešte zostáva Najvyšší kontrolný úrad a ja predpokladám, že predsedu nebudeme voliť. Funkčné obdobie mu končí vo februári, kedy už bude kampaň," avizoval.
      
Fico ubezpečil, že ak sa Smer-SD dostane po predčasných voľbách do vlády, obratom ruky vráti Zákonník práce do pôvodnej podoby. "Určite sa budeme zaoberať druhým pilierom. Teraz sa očakáva, že bude najväčšie znehodnocovanie akcií a vláda zrušila garancie. Budeme riešiť problematiku generálneho prokurátora. Okamžite spravíme opatrenia v súvislosti s príjmom do štátneho rozpočtu, ktoré som spomínal," popísal prvé kroky vo vládnom kabinete. Naopak, určite by nezrušil zverejňovanie zmlúv na internete. "Sú kroky, ktoré ak fungujú, nemáme prečo rušiť. Ja skôr hľadám návrat k rozhodnutiam, ktoré táto vláda zrušila. Napríklad PPP projekty, tam bude treba začať pracovať," myslí si.
      
Na margo daní Fico ubezpečil, že DPH sa zvyšovať nebude. "Daň z príjmu fyzických osôb navrhujeme zvýšiť na 25 percent u tých, čo zarábajú ročne 33.000 eur a viac," uviedol. Fico sa zároveň domnieva, že možno uspokojiť aj požiadavky lekárov a učiteľov. "Ak sa vláda sústredí na hľadanie zdrojov do štátneho rozpočtu, dajú sa riešiť aj problémy školstva a zdravotníctva. Nie však bez dialógu s nimi," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu