Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Prezident sa k pádu vlády vyjadrí až po stretnutí s premiérkou

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič sa po prílete späť do vlasti priamo na bratislavskom letisku M. R. Štefánika k pádu vlády nevyjadrí. K aktuálnej vnútropolitickej situácii zaujme stanovisko v piatok po stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou, ktoré je naplánované na 10:30, uviedol to hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Prezident má v piatok odvolať vládu na základe utorkového hlasovania parlamentu, v ktorom poslanci neschválili navýšenie eurovalu a zároveň nevyslovili dôveru vláde. Hlava štátu zároveň poverí kabinet Ivety Radičovej dočasným vykonávaním funkcie až do zostavenia novej vlády. Prezident má tiež právomoc vybrať si osobu, ktorá sa pokúsi zostaviť nový kabinet.

Prezident Ivan Gašparovič mal od soboty 8. októbra do soboty 15. októbra naplánovanú oficiálnu pracovnú cestu v juhovýchodnej Ázii, v Indonézii a na Filipínach. Po utorkovom páde vlády sa hlava štátu rozhodla pre okamžitý návrat do vlasti. Pre veľkú vzdialenosť a náhlu potrebu vybaviť mimoriadne letecké koridory pre prezidentský špeciál nemohol prezident Gašparovič priletieť skôr ako dnes okolo polnoci.

Parlament dnes v skrátenom legislatívnom konaní schválil návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Po stredajšej dohode strán SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd a Smeru-SD budú predčasné parlamentné voľby 10. marca 2012. Predčasnými voľbami podmienil Smer-SD podporu eurovalu, pre ktorý v noci v utorok 11. októbra padla vláda. Dôvodom bol nesúhlas Sulíkovej strany SaS s jeho navýšením. Po hlasovaní vyzvala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) predsedu NR SR Richarda Sulíka aj ministrov za SaS, aby podali demisiu. SaS však zloženie funkcií odmieta. Dnes po opätovnom hlasovaní sa Slovensko napokon pridalo k skupine šestnástich krajín eurozóny, ktoré schválili zmeny v eurovale.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu