Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Janiš: Prezidentovo konanie je ďalšia daň za to, že SaS povalila vládu

Stanislav Janiš
Stanislav Janiš

BRATISLAVA - Konanie prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý zatiaľ neodvolal kabinet Ivety Radičovej a v hre nechal všetky možnosti vrátane úradníckej vlády, je ďalšia daň za to, že SaS na čele s Richardom Sulíkom položila súčasnú exekutívu. Povedal to dnes poslanec SDKÚ-DS Stanislav Janiš.

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos pre TASR uviedol, že prezident by mal zabezpečiť stabilitu na najbližšie mesiace do predčasných volieb. "Aby sa s najmenšími problémami dalo dovládnuť a nová vláda nastúpila do čo najstabilnejšieho prostredia," poznamenal. Predčasné voľby sa na Slovensku uskutočnia 10. marca 2012.

Prezident Gašparovič po dnešnom stretnutí s premiérkou Radičovou pripomenul, že Ústava SR nedáva hlave štátu po vyslovení nedôvery v Národnej rade SR iné právomoci než odvolať vládu, poveriť niekoho zostavením novej a následne ju vymenovať. Zároveň informoval, že v pondelok (17.10.) doobeda zvolá predsedov všetkých parlamentných strán, aby sa spolu dohodli na ďalších krokoch.

 "Či niekto bude schopný zostaviť novú vládu, ktorá by mala byť, samozrejme, väčšinová, a či sa dohodnú aj na vláde menšinovej. Inak ďalší krok je, že prichádza do úvahy, aby som sám zostavil úradnícku vládu," konštatoval Gašparovič, ktorý sa ešte pred rokovaním s premiérkou stretol s predsedom opozičného Smeru-SD Robertom Ficom.

Radičová mala podľa informácií prísť za prezidentom s návrhom na odvolanie štyroch ministrov SaS Juraja Miškova (hospodárstvo), Jozefa Mihála (práca, sociálne veci a rodina), Daniela Krajcera (kultúra) a Ľubomíra Galka (obrana). Ich rezorty mali vraj pripadnúť ministrom Mikulášovi Dzurindovi (zahraničné veci), Ivanovi Miklošovi (financie), Ivanovi Uhliarikovi (zdravotníctvo) a vicepremiérovi Rudolfovi Chmelovi (ľudské práva a menšiny).

Vláda Ivety Radičovej padla po utorkovom (11.10.) hlasovaní o eurovale, ktoré bolo spojené s hlasovaním o dôvere vláde. Na vyslovenie dôvery jej v parlamente chýbali hlasy strany SaS a trojice zákonodarcov z OKS a hnutia Obyčajní ľudia. Tí nepodporili rozšírenie dočasného eurovalu napriek tomu, že bolo spojené s hlasovaním o dôvere vládnemu kabinetu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu