Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Polícia bude vyšetrovať financovanie Breivikových útokov

Anders Breivik Zobraziť galériu (2)
Anders Breivik

OSLO - Nórska polícia bude v rámci vyšetrovania útokov z 22. júla sledovať aj financovanie Andersa Behringa Breivika, ktorý pri bombovom útoku v Osle a streľbe na ostrove Utöya zabil 77 ľudí. Vyšetrovanie špeciálnej policajnej jednotky bude najväčšie v histórii krajiny a má trvať rok. Cieľom je preskúmať všetky aspekty útokov, ku ktorým sa Breivik (32) priznal.

Časť tímu stovky vyšetrovateľov preskúma, či Breivika niekto financoval, povedal agentúre Reuters policajný prokurátor Paal-Fredrik Hjort Kraby. Vyšetrovatelia sa zameriavajú na banky v rôznych daňových rajoch, ktoré nie sú úplne transparentné.

"Pri výsluchoch povedal, že dlhý čas pracoval a ušetril veľa peňazí, aby mohol financovať svoje neskoršie aktivity," povedal Kraby. "Išlo o niekoľko miliónov nórskych korún - k presnej čiastke sa nebudem vyjadrovať - a povedal, že si ich sám zarobil a nemá ich od nikoho iného."

Vo svojom internetovom manifeste Breivik uviedol, že do roku 2005 pre svoj zámer zarobil štyri milióny korún (520.000 eur). Časť peňazí vraj presunul cez karibské a východoeurópske banky pred tým, ako do roku 2008 asi polovicu stratil pri "burzových špekuláciách". 

Nórska polícia oznámila, že spolupracuje s úradmi v USA, Británii a škandinávskych krajinách. Hans Halvorsen, zástupca šéfa polície v Osle, uviedol, že rôzne vyšetrovacie tímy sa budú sústrediť na technické dôkazy, obete, svedkov, medzinárodnú spoluprácu a iné aspekty prípadu. "Pravdepodobne to potrvá asi rok," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu