Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Breivik cestoval pred 7 rokmi do USA, preveruje ho FBI

Breivik pri prevoze na vypočúvanie
Breivik pri prevoze na vypočúvanie

WASHINGTON - Páchateľ krvavých útokov v Nórsku cestoval v roku 2004 do USA, kde strávil jeden týždeň. Priletel a odletel zo štátu New Jersey, informoval o tom v pondelok predstaviteľ americkej vlády.

Anders Behring Breivik cestoval do mesta Newark neďaleko New Yorku koncom júla 2004 ako turista. Nie je však jasné, či celý čas strávil v Newarku alebo počas týždňového pobytu bol aj na iných miesta, uviedol nemenovaný činiteľ citovaný tlačovou agentúrou Associated Press (AP).

Nórsko je zaradené do amerického programu bezvízového styku, na cestu do Spojených štátov tak Breivik nepotreboval víza.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) preveroval spojenie Breivika s USA, vrátane jeho ciest a rodinných vzťahov. Vyšetrovatelia FBI nenašli nič podozrivé, naďalej však pomáhajú nórskym kolegom.

Breivik (32) sa priznal, že v piatok 22. júla odpálil bombu vo vládnej štvrti v nórskej metropole Oslo a následne spustil streľbu na účastníkov mládežníckeho tábora na neďalekom ostrove. Zabil celkovo 77 ľudí. Vyhlásil, že chcel zachrániť Európu pred moslimskou nadvládou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu