Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Breivik chce japonského psychiatra, ide o česť

Breivik si vyžiadal japonského psychiatra
Breivik si vyžiadal japonského psychiatra

OSLO - Nórsky atentátnik Anders Behring Breivik, ktorý pred týždňom a pol pri teroristickom útoku v Osle a jeho okolí zabil najmenej 77 ľudí, požaduje pre svoje pripravované psychiatrické vyšetrenie špecialistu z Japonska.

 Dal najavo, že japonský psychiater je skôr schopný pochopiť zmysel jeho činov. Nórskym médiám to dnes povedal Breivikov advokát Geir Lippestad s tým, že toto prianie patrí do skupiny nesplniteľných.

"Môj klient vyjadril želanie mať japonského experta. Vychádza to z jeho poňatia cti - domnieva sa, že Japonec ho pochopí lepšie ako nejaký Európan," povedal právnik denníku Dagens Naeringsliv.

Odborníci upozorňujú, že Breivik vo svojom 1500-stranovom"manifeste" zverejnenom tesne pred atentátom vykazoval fascináciu Japonskom a Kóreou a ich samurajským poňatím cti.

Podľa Lipperstada však ide o ďalšiu požiadavku jeho klienta z radu tých, ktoré sú nesplniteľné. K podobným vysloveným patrí napríklad odstúpenie vlády alebo zásadná reforma nórskeho politického systému, ktorý by viedol rytiersky rád križiakov s Breivikom v čele.

Splnením týchto požiadaviek obvinený podmieňuje to, že uvedie podrobnosti o údajných dvoch bunkách rovnako zmýšľajúcich osôb v Nórsku, o ktorých sa zmienil pri prvom výsluchu. Okrem toho má iný, "splniteľný" zoznam požiadaviek. Patrí do neho želanie mať v cele civilný odev, mať k dispozícii papier, ceruzku a počítač či dostávať cigarety.

Psychiatrické vyšetrenie Breivika má začať budúci týždeň, súd už k tomu povolal dvoch nórskych odborníkov, Synne Sörheimovú a Torgeira Husbyho. Ich úlohou bude zistiť, či je z psychického hľadiska trestne zodpovedný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu