Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Spolužiak o Breivikovi: Nespávam z toho, že nevyzeral ako monštrum

Spomienka na obete v centre Osla Zobraziť galériu (6)
Spomienka na obete v centre Osla

OSLO - Anders Behring Breivik (32) údajne pôsobil na svoje okolie až do poslednej chvíle ako vcelku normálny človek. A to aj na taxikára, ktorý ho deň pred atentátmi viezol na jeho farmu, uviedla agentúra Reuters. Útočníkove skryté problémy mohli vyvierať z odlúčenia od vlastného otca, naznačila agentúra.

Deň pred masakrami, po ktorých zomrelo 77 ľudí, išiel na svoju farmu taxíkom. S vodičom Ariidom Tangenom (40) uvoľnene rozprával o budúcnosti, hoci si musel byť vedomý, že žiadna nebude. Práve sa totiž vracal z Osla, kam zaviezol jedno z dvoch áut, ktoré nasledujúci deň potreboval na vykonanie útokov. Jedno z nich naplnil výbušninou a druhým sa premiestnil k ostrovu Utöya, kde postrieľal 69 ľudí.

Breivik sa vrátil vlakom do mestečka Rena, kde zastavil taxík, ktorý ho doviezol na farmu. Keď išli vidieckou krajinou k domu, kde samozvaný ochranca Európy spísal svoj "manifest" a plánoval útoky, udržiaval Breivik s taxikárom spoločenskú konverzáciu.

"Hovorili sme celú cestu a pekne sme sa porozprávali o ničom: o počasí, farme a o tom, že sa chce stať farmárom," povedal Tangen agentúre Reuters. "Hovoril, že si prenajal farmu, aby žil ako poľnohospodár, a že, ak v tom nájde zaľúbenie, si jednu sám kúpi," povedal taxikár.

Ani na chvíľu vraj počas 12-kilometrovej cesty nič nenasvedčovalo tomu, čo sa malo odohrať na ďalší deň. "V duchu som si to všetko premietal do najmenšieho detailu," povedal taxikár. "Nemal žiadne nervy, vtipkoval, smial sa. Jednoducho nedokážem pochopiť, ako to robil. Práve musel ... zaparkovať bombu," dodal Tangen.

Pre mnohých Nórov je nočnou morou práve skutočnosť, že najhorší masaker v ich krajine od 2. svetovej vojny vykonal človek, ktorý vyzeral a správal sa tak normálne. "V noci nemôžem spať z toho, že nevyzeral ako monštrum," napísal nórsky novinár Peter Svaar, ktorý s Breivikom chodil do školy.

"Bol to normálny, dobre vychovaný nórsky chlapec," povedala Reuters jeho nevlastná matka Tove Övermová.

Breivik mal aj kvalitné vzdelanie. Chodil v Osle na rovnakú základnú školu ako o niekoľko rokov starší nórsky korunný princ Haakon. Na obchodnej akadémii bol neskôr obklopený budúcimi osobnosťami z biznisu aj politiky.

Niektorí jeho bývalí kamaráti si však vybavujú isté výstrednosti v jeho správaní. "Pôsobil ako drsný chlapec, ktorý dokázal robiť veci, ktoré boli pre nás nemysliteľné," napísal jeden jeho priateľ z detstva v miestnej tlači. Breivik vraj nachádzal potešenie napríklad v pľuvaní a močení do susedovej pivnice alebo v zabíjaní mravcov.

Kriminalisti špekulujú, že Breivik vnútorne bojoval so skutočnosťou, že keď mal rok, rodinu opustil jeho otec. Bývalý úspešný diplomat žijúci teraz vo Francúzsku nedávno novinárom povedal, že sa mal jeho syn radšej zabiť sám, ako vraždiť druhých.

Breivik mladší vo svojom spise tvrdí, že "v detstve nemal žiadne negatívne skúsenosti". Priznával však, že v mladosti vyrastal v silne matriarchálnom prostredí a vyjadril obavy, že ho táto skutočnosť "feminizuje". Vo veľkej časti svojho manifestu sa sťažuje na úpadok tradičnej úlohy otcov v západnej Európe.

"Absencia otcov vytvorila spoločnosť plnú sociálno-patologických javov a nedostatok mužskej sebadôvery z nás urobil ľahkú korisť pre nepriateľov," napísal.

Vo svojom texte tiež vyvracia podozrenia okolia, že svojim izolovaným životom len skrýva homosexualitu. Napísal, že je "stopercentný heterosexuál" a dievča si napriek naliehaniu priateľov a sestry nenašiel len preto, aby mu neprekážalo v uskutočnení plánov.

Breivik tiež píše, že v poslednom čase často hral počítačové hry World of Warcraft a Call of Duty. Tie vzhľadom na pozostalých stiahli z nórskych obchodov, informovala dnes agentúra AFP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu